Amerikanarna har ett talande uttryck för det som är fullkomligt oemotståndligt: to die for – att dö för. Kosta vad det kosta vill. Precis så är den moderna maten uppbyggd. Är du beredd att dö för den?

Ett globalt livsmedelsexperiment pågår för fullt. Med dig, mig och alla andra världsmedborgare som labbråttor. Helt utan vårt tillstånd och utan minsta etiska prövning. Följden är att kroniska sjukdomar sprider sig som en pandemi över världen. Så fort ett avlägset hörn tar till sig den västerländska kostmodellen ökar fetma, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, reumatism och allvarliga matsmältningsstörningar.

Dagens fuskmat är full av kemiska och syntetiska tillsatser för att ersätta den äkta näring den har strippats på inom jordbruket och livsmedelsproduktionen. Och för att göra den attraktiv, ätbar och beroendeframkallande. Problemet är att din kropp inte är förberedd för alla substitut som pumpas in i matbastarderna. Evolutionen kan helt enkelt inte ställa om till oäkta näring. Och priset för det får du betala med din hälsa.

Upphettningen råvarorna utsätts för inom livsmedelsnäringen skapar också kemiska reaktioner som lämnar kvar cancerogena och inflammationsdrivande ämnen i bekvämlighetsmaten. Så trots alla tillsatser och berikningar, med löfte om ett bättre liv, störtdyker folkhälsan. Ner i ett träsk av matintoleranser, inflammationer och autoimmuna tillstånd som kan pågå i kroppen i åratal, upp till decennier. Innan de manifesterar sig i form av någon diagnos.

Enda lösningen är att vi själva tar ett större ansvar för vår hälsa. Vi måste börja räkna gifter i stället för kalorier. Och själva ta till det vapen livsmedelsindustrin jagar: våra pengar. Genom aktiva val av ekologiskt, närodlat och oprocessade matvaror.

Min bok i ämnet HÄLSOFÄLLAN – om miljöbomben i magen och vad du kan göra åt den kommer ut i bokhandeln under nästa vecka.

Ulla Gabay