En våg av hälsobudskap sveper över världen. De vetenskapliga rapporterna duggar tätt med varningar om olika näringsämnen. Kosttillskott och de så kallade hälsodieterna tar för sig bland oroade och sjuka människor. TV-kockarna greppar alltmer grönt och näringsexperterna tränger sig allt närmre våra hem och liv. Men det är långtifrån allt. Hela vår syn på sjukdom och hälsa kommer snart att förändras. Ett paradigmskifte väntar. I framtiden måste vi själva ta ett mycket större ansvar för vårt välbefinnande. Och en kraftfull och förebyggande hälsovård måste grundläggas i samhällsstrukturen.

Dagens genetiskt betingade diagnoser och sjukvårdens behandlingsmetoder med symtomdämpande läkemedel har redan börjat ifrågasättas. Anledningen är främst epigenetiken som har visat att generna är påverkbara. Grovt förenklat kan man säga att epigenerna ligger ovanpå generna och slår på eller av dem. Beroende på att epigenerna påverkas av miljöfaktorer. Läkarna kommer därför i framtiden tvingas ta till nya behandlingsalternativ i vården av sina patienter. En blandning av läkemedel och individanpassad kost, baserad på en ordentlig utredning om orsaken bakom sjukdomen. Det är det som kallas för funktionell medicin.

Du kan själv redan i förebyggande syfte vara med och styra om du ska bli sjuk eller inte. Du kanske personligen inte kan göra så mycket åt de yttre miljöfaktorerna. Men de miljögifter och annat störande som kommer in i din kropp med maten kan du själv reglera genom val av äkta mat. Och genom hur du äter; utifrån behov eller känslor. Men det är ett stort och djupt hav av ny information att hantera. Ofta med luriga underströmmar och grumligt vatten.

Ohållbara löften

Med hjälp av gröna etiketter lägger livsmedelsindustrin just nu ett ekologiskt skimmer över sina processade varor.  Samtidigt som producenterna kör med ohållbara budskap om naturliga tillsatser. Ett sötningsmedel i koncentrat från en planta (Stevia) är inte mer naturlig än kokainet från kokabusken. Och i framtiden väntar genmodifieringar med teknikstyrt DNA som gör att du inte längre vet om du äter vegetabiliska eller animaliska produkter. Hela den traditionella matkulturen krackelerar globalt och evolutionen utmanas av vetenskapen. Med följder för kommande generationer som ingen forskare i världen känner till i dagsläget.

På Internet har det redan exploderat av hälsoråd från självutnämnda kostexperter och vittnesbörd från människor som ”botat” sig själva med olika dieter. Här är det mycket lätt att navigera fel om du inte själv håller stadigt i rodret. Lätt att kantra och drunkna bland alla budskap. Det finns ingen kvickfix för hälsan i form av något piller, vare sig läkemedel eller kosttillskott, eller någon metod att äta som fungerar för alla. Vi är alla unika med olika behov. Ditt DNA och din medfödda mikroflora i tarmen är precis lika unika som dina fingeravtryck.

Tanka rätt energi

Ett inre miljöhot är redan lika påtagligt som det i vår yttre värld. Vi vandrar alla omkring här på jorden som ekologiska minisystem. Där allt är totalt beroende av exakt rätt balans och synergieffekt mellan olika näringsämnen. Att då kasta sig över ett råd om någon specifik produkt eller en trendig diet kan paradoxalt nog stjälpa kroppen i stället för att hjälpa den.

Går det då ens att bota sjukdomar med mat?

Det finns många som blivit hjälpta av en kostomställning som hävdar det. Själv har jag en lite annan syn efter min egen kamp för att få bukt med mina matsmältningsproblem. Jag tror det går att kontrollera en hel del sjukdomar, inte minst de autoimmuna och kroniska, med hjälp av en speciell diet. Men min erfarenhet är att så fort jag ”syndar” det minsta protesterar kroppen. Något enstaka tillfälle kan passera, men lyssnar jag inte till kroppens budskap är jag snabbt tillbaka på ruta ett.

Modellen jag rekommenderar är att skaffa en baskunskap om matsmältning, ämnesomsättning och näringslära. Och sedan att börja ta kroppens signaler på allvar. Ingen täcker över varningslampan i en bil med ett plåster och kör vidare i full fart utan att riskera en krasch. Ingen tankar diesel i en bil med bensinmotor utan förödande konsekvenser. Men precis så gör många av oss med kroppen. Vi tar ett piller mot symtomen, tankar kroppen utan att känna till innehållet i det som åker ner och stressar vidare.

I framtiden gäller det att inte gå ur askan och i elden och drunkna i en okontrollerad hälsovåg. Det handlar om att skaffa verktygen för att själv kunna sätta seglen och ta ut destinationen mot hälsa.

Mer om det här kan du läsa i min bok HÄLSOFÄLLAN – om miljöbomben i magen och vad du kan göra åt den som kommer ut i bokhandeln under den här veckan.

world-health-day.jpg