I min bok HÄLSOFÄLLAN skriver jag om inflationen i KRAV-märkning som redan resulterat i ett ekologiskt hälsoskimmer i matbutikerna. Med en eko-märkning på en matförpackning är det mycket lätt att tro att det handlar om äkta och nyttiga produkter, där man inte behöver kolla ingredienslistan. Så är det inte alla gånger. Mycket av den ekologiska paketmaten har fortfarande inslag av vår tids beroendeframkallande giftcocktail: socker, salt och transfetter. Ekologiska chips, majskrokar och pepparkakor, bara för att nämna några, är fortfarande industriellt processade och innehåller kemiska ämnen som bäddar för kroniska inflammationer i kroppen.

Den ekologiska maten innehåller definitivt mindre miljögifter. Men hur mycket nyttigare är den i övrigt?

Så här skriver till exempel ICA på sin hemsida: ”Är ekologisk mat nyttigare? Studier pekar på att ekologisk mat inte innehåller mer av olika näringsämnen än annan mat. Däremot kan vi vara säkra på att ekologiskt kött kommer från djur som levt behagliga liv, och att ekologiska grönsaker har vuxit i jordar som vårdats för att ge fina skördar, många generationer framöver.” (saxat 10.10.2014: http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/miljo/ekologisk-mat/)

Miljögifter hindrar antioxidanter 

Det är givetvis underbart att djuren får ett behagligt liv och att jordarna vårdas. Men vi människor behöver inte bara mindre miljögifter utan också mer näring. Därför är det glädjande att en metastudie från Newcastle University (publicerad i British Journal of Nutrition, 15.07.2014), där man analyserat 343 studier av ekologiskt odlade produkter som jämförts med konventionellt framtagna, visat på högre nivåer av antioxidanter. Tack vare att de inte har giftbesprutats.

Antioxidanter är plantornas naturliga försvar mot gifter och andra skadeangrepp utifrån. Behovet att producera dem försvinner när plantorna utsätts för jordbrukets pesticider. Vilket får konsekvenser även för vår hälsa, då antioxidanterna visat sig ha en skyddande effekt mot cancer och andra sjukdomar. ”Denna studie visar att valet av mat som producerats enligt ekologiska normer kan leda till ökat intag av näringsmässigt önskvärda antioxidanter och minskad exponering för giftiga tungmetaller”, säger Carlos Leifert, professor vid Newcastle University som lett studien. (www.ncl.ac.uk/press.office/press.release/item/new-study-finds-significant-differences-between-organic-and-non-organic-food)

Oxidation (nedbrytning) är en kemisk reaktion då skadliga molekyler, s. k. fria radikaler, uppstår. Antioxidanterna, som består av allt från vitaminer och mineraler till bioaktiva ämnen som kostfibrer, fleromättade fetter och färgämnen i maten, kan motverka skadorna i den processen.

Skarpt vapen för bättre hälsa 

Det är storskaligheten i jordbruket som till stor del strippat vår mat på näring. Odlingsdjupet har minskat från ett par meter till ett par ynka decimeter. Ett otillräckligt utrymme för de döda och levande organismer som förser plantorna med äkta näring. Dessutom skördar man många gånger per år på samma fält. Det finns inte en jordplätt som klarar att återhämta sig med det tempot.

Det tar flera år att ställa om till ett organiskt jordbruk som stimulerar den ekologiska mångfalden, minskar miljögifterna och producerar mer näringsrik mat. Och här räcker det inte med enbart ord och löften. Politikerna måste ta ett mycket större ansvar och i en snabbare takt växla till grönt genom att markant öka stödet till de ekologiska bönderna. Samtidigt måste vi konsumenter se till att vårt skarpaste vapen för bättre mat och hälsa inte bara blir till en tandlös budskapstiger i matbutikerna.

Ulla Gabay