Så här ett par veckor in på det nya året är det många som bestämt sig för att ta itu med vikten. Genom fysiska aktiviteter och/eller bättre matvanor. Men för de allra flesta lockar nog en kvickfix bort från övervikten efter helgerna. Då kan det vara bra att veta vad som gäller bland alla snabbfotade löften om viktminskning i media och på nätet.

Från bantning till hälsodiet

Det engelska ordet diet står för föda och kost. Ett ord som med tiden har kommit att likställas med bantning. Egentligen ett begrepp som stammar från den engelske begravningsentreprenören William Banting. Efter en drastisk kostförändring, där han uteslöt all stärkelserik mat som potatis, bröd, mjöl och socker, rasade Banting i vikt. Broschyren Letter on Corpulence Addressed to the Public (Ord om Fetma Riktade till Allmänheten), i vilken han år 1863 beskrev sina erfarenheter, var det första embryot till dagens bantningslitteratur. Och inte mycket har förändrats sedan dess.

Det mest påtagliga är att den kommersiella viktindustrin flyttat fokus från det negativt laddade ordet bantning till mer vetenskapligt orienterade hälsodieter. För att öka trovärdigheten runt sina olika koncept. Men i själva verket är det samma gamla viktsoppa som kokas på en spik. Dieter som få orkar hålla sig till någon längre tid och som inte är hållbara i längden. Till det är vårt förhållande till matvanor och vikt alltför komplicerat, inte sällan psykologiskt rotat.

Vetenskapliga dimridåer

I väntan på det kvickfix-piller från forskarvärlden som ska lösa fetmaepidemin i världen, lockar alltfler dieter numera med vetenskapliga koncept och termer. Fast egentligen är det bara samma gamla skåpmat i modern förpackning. Som i fallet med William Bantings framgångsrika kolhydratmetod, som fick en mer vetenskaplig touch vid relanseringen runt det senaste millennieskiftet: GI-metoden. Där utgångspunkten var ett Glykemiskt Index, olika kolhydraters (snabba och långsamma) effekt på blodsockervärdet.

Och på den vägen har det fortsatt med inriktning på hormoner (Zon- och Isodieten), fokus på resistent stärkelse (RS), intag av mer fett LCHF  (Low Carb High Fat) och en livslång tvådagarsfasta (5:2-dieten) utifrån IGF1-värdet (Insuline-like Growth Factor). Till alla dessa mer vetenskapligt inriktade hälsodieter ska läggas nätverksförsäljningen av pulver, juicer, vitaminer och annat som lovar både hälsa och viktminskning. För den som är beredd att låsa fast sig i en prenumeration på produkterna.

Runt de här nya hälsodieterna florerar löften om nanoteknik som ska ”föra” produkterna till rätt ställe i kroppen. Det pekas på studier, som oftast finansierats av marknadsaktörerna bakom själva produkterna. Bolagens trovärdighet skapas genom köp av vetenskapsmän som uttalar sig. Alltmedan vi vanliga dödliga fortsätter med vår jojobantande livsstil.

Det finns ingen genväg

Det är högst välkommet att den seriösa forskningsvärlden intresserar sig alltmer för relationen mellan kost och hälsa, samt övervikt och fetma. Men vi befinner oss bara i begynnelsen av dessa studier, de flesta med inriktning på enskilda faktorer. Vilket ännu inte säger något om hur de nya rönen påverkar vår kropp och vikt i det långa loppet. Det som till en början ser vetenskapligt lovande ut, kan i ett senare skede visa sig påverka negativt på något annat sätt.

Samspelet i vår mänskliga kropp är totalt och evolutionärt grundat. De vanligaste orsakerna bakom övervikt och fetma är matsmältningsstörningar, insulinrubbningar, hormonobalanser, vitamin- och mineralbrister, samt stress och känslorelaterade matmissbruk. Och mot detta hjälper inga snabbmetoder i världen eller några påstådda nanoprodukter. Det finns helt enkelt ingen universallösning på fetmaproblematiken. Vi är alla individer med olika behov av äkta kalori- och näringspåfyllning. Helt beroende på kön, ålder, arvsanlag, kroppskonstitution, arbetsbelastning, livsstil och annat.

De som lider av svår övervikt och fetma behöver ofta långvarigt stöd av individanpassad sjukvård, dietister och kanske gruppterapi. Men för alla som kämpar med några envisa överflödskilon finns en både säkrare och betydligt billigare metod: Släpp samhällets skeva viktfokus och börja äta nyttigare överlag. Då brukar kroppen med tiden ställa in sig på just sin egen idealvikt. Det kan ta lite längre tid, men å andra sidan handlar det då om en varaktig viktminskning.

Några bra tips för att komma igång:

  • Börja räkna gifter i stället för kalorier
  • Ät inte snabb- och färdigmat
  • Skippa det vita giftet: raffinerat (industritillverkat) socker, salt och vetemjöl
  • Minska på gluten (vete, råg och korn) och mejeriprodukter
  • Håll rätt balans mellan omega 3 och omega 6 (försök uppnå förhållandet 1:4)
  • Drick minst 2 liter vanligt vatten/dygn, gärna med pressad citron i
  • Ät mindre, långsamt och tugga väl: färskt, närodlat och ekologiskt
  • Fördela rätt: minst 70 procent vegetariskt och max 30 procent animaliskt

Jag återkommer framöver för att gå igenom de här råden mer i detalj.

Ulla Gabay