Alltfler förlitar sig på fiskoljetillskott för hälsan. Kanske på grund av att den odlade laxen har tappat 50 procent av sin Omega 3 genom fodret. Att den vilda fisken innehåller alltfler miljögifter, inte minst kvicksilver. Eller att EPA och DHA från växtriket är svårt för kroppen att ta upp. Men tillskotten kan vara en osäker källa. 

Givetvis finns det stora skillnader mellan de olika producenternas tillskott. Men att lita på en leverantör som hänvisar till någon vetenskaplig studie som visat att man kan förbättra hälsan genom att ta kapslar med Omega 3, håller inte särskilt långt. Det är saker som vem som helst kan påstå.

Oljan i de omegakapslar som säljs är oftast så processad och försvinnande liten att effekten kan ifrågasättas. Och det är inte det enda problemet. Utöver rena miljögifter från fisken som oljan hämtats från, kan kapslarna även innehålla saker som: konserveringsmedel, härdade vegetabiliska oljor, gelatin (ex från svinsvål eller nötkött) och syntetisk Vitamin E och D.

Omega 3 försvinner vid härdning

Inom forskningen är meningarna numera delade om nyttan av att ta Omega 3 som tillskott. Många tidigare studier har visat på fördelar med dem för att undvika hjärt-kärlsjukdomar. Men nu finns flera nyare studier som visar på både motsatsen till det och ett eventuellt samband mellan för mycket Omega 3 och prostatacancer.

Att vetenskapliga resultat är så motsägelsefulla kan ibland bero på att publicerade studier är ”beställda” av någon konkurrerande industri. Men främsta orsaken är nog att synen på nyttan för hälsan av olika fettsyror förändrats radikalt genom senare års forskning.

En förklaring till att fiskoljetillskotten inte fungerar är att de livsviktiga fettsyrorna (EPA och DHA) försvinner även vid låga temperaturer när marina oljor härdas vid tillverkningen. Precis som är fallet med växtrikets fettsyra (ALA). I stället blir de naturligt förekommande och hälsosamma fettsyrorna från råvarorna direkt skadliga för kroppen efter härdningen. Den förlust som då uppstår av Omega 3, skulle kunna vara en förklaring till att härdat fett ökar hjärt-kärlsjukdomar.

Forskare ifrågasätter kosttillskotten

Senare års forskningsstudier verkar luta åt att medan Omega 3 från fisken direkt verkar skyddande, är inte detsamma fallet med kosttillskotten. Förmodligen är det som med alla färskvaror vi äter: det är den naturliga sammansättningen av fetter, vitaminer och mineraler som står för hälsoeffekterna. Det är som med en orkester, där alla instrumenten behövs för full effekt. I så fall är oljan i kapslarna inte till mycket nytta för hälsan. Vilket främst drabbar vegetarianer, eftersom inte heller växtoljorna fungerar (se förra veckans blogg).

För den som äter fisk gäller att äldre och större rovdjursfiskar och marina däggdjur generellt anses innehålla störst mängder miljögifter. Därför rekommenderas ofta sillfiskar som bästa källan till Omega 3. Uppgifter finns också om att selen, som förekommer rikt i fisk från kalla havsvatten, binder och kan ”neutralisera” kvicksilver så att kroppen inte tar upp det. Men även där är forskningen motsägelsefull.

Naturens gåvor vinner

Tyvärr finns det ingen kvickfix för hälsan i form av ett piller eller annat tillskott. Kroppen mår bäst av att få sina näringsämnen direkt från den naturliga källan. I så färsk form som möjligt. Kosttillskotten genomgår en mängd processer som på olika sätt förstör den ursprungliga näringen och sammansättningen av ämnen. Sedan förpackas, fraktas och förvaras de ofta på fel sätt och kan bli stående i åratal på lager och butikshyllor.

Som med allt annat som rör vår moderna kost är alltså valet upp till var och en om vilken som är bästa källan till Omega 3. Mitt eget förhållningssätt är att så långt det är möjligt med mina matvanor att hålla mig till naturens egna gåvor. I en så oförstörd form det går att finna.

Mer om detta och mycket annat om hur maten påverkar hälsan kan du läsa i min bok HÄLSOFÄLLAN – om miljöbomben i magen och vad du kan göra åt den

Här kan du köpa boken

Ulla Gabay