Numera forskas det alltmer på människans bakterieflora. Framför allt den som huserar i magen. Redan för sju år sedan erkändes kopplingen mellan magfloran och hjärnan. Nu kommer alltfler rapporter om dess betydelse för olika sjukdomar. Och med dem åtgärder som bajstransplantation och fruset bajs i kapslar.

Fecal transplant pills help patients avoid invasive procedures while restoring healthy gut bacteria. Courtesy of the Hohmann Lab

Unik bakterieflora i magen

Människans bakterieflora sitter på ett flertal ställen. Som i håret och på huden, i lungor och urinvägar. Men favorittillhållet är matsmältningssystemet, mag-tarmkanalen. Numera tycks forskarna vara ganska ense om att bakteriefloran där till stor del etableras vid födseln. Främst genom mammans tarmflora som barnet då kommer i kontakt med. Sedan utvecklas den genom saker som kost och miljö.

Efter födseln lever vi våra liv som ett vandrande mikrosystem. Som människa står du alltså livet igenom i ett totalt beroende av ditt mikrobiom i magen. Du göder floran med vad du stoppar i dig, och den styr i sin tur det mesta av din hälsa. Detta samspel i sig pekar på hur mycket du själv kan påverka genom kosten.

I magens mikrobiom huserar allt från bakterier och virus till svampar. Det innehåller 10 gånger så mycket encelliga mikrober, som kroppens egna ca 100 000 miljarder celler. Mikrofloran kan väga uppemot två kilo och sägs vara lika unik hos varje enskild individ som fingeravtrycken. Därför är det här med transplantation av en annan människas bajs ner i den egna tarmen ingen lätt historia att lösa medicinskt.

 Fruset bajs mot dysbios

När mikrofloran i magen blir störd kallas det för dysbios. Ett tillstånd som man framför allt inom funktionell medicin (individanpassad behandling) anser kan kopplas till en mängd tarmsjukdomar och andra tillstånd. Vid extremt svåra fall har man börjat prova med bajstransplantation. För att motverka patienternas äckel inför denna metod har fruset bajs i kapslar tagits fram av ett forskarteam vid Massachusetts General Hospital. Det finns även medicinska fördelar med kapslarna framför att sticka ner en slang i kroppen, påpekar Dr Elisabeth Hohmann i ett uttalande till NPR (National Public Radio).

En fara med framtida bajskapslar är om produkten skulle kommersialiseras på den fria marknaden och kunna köpas och användas hur som helst. Många privatpersoner har redan påbörjat en tämligen okontrollerad resa mot en bättre tarmflora genom att tillföra kroppen probiotika. Via mat som naturligt innehåller bakterier, eller i form av kosttillskott. Problemet är just vår unika tarmflora, vilket gör att man först via avföringsprover måste analysera vad som eventuellt behöver åtgärdas.

Ingen vet ännu säkert vad som händer med en tarmflora på lång sikt om man tillför enstaka probiotiska stammar, vilket är fallet med de tillskott som finns. Man vet inte heller hur effektiva de egentligen är efter alla processer de genomgått, eller hur länge de håller för transport och lagring. Eller ens om de når fram till den del av tarmen där de behövs. Och vad som kan hända i form av bakteriespridning om bajspillren skulle leta sig ut i alternativsvängen, vågar man inte tänka på.

Våga snacka skit

Få ämnen är fortfarande så tabu att prata om som bajs och avföringsvanor. Det kanske inte precis är ämnet du drömmer om att lusläsa innan du ska somna på kvällen. Eller vad du längtar efter att stå och mingla om på kalasen. Många drar sig till och med för att tala i klartext med doktorn om det. Men är du mån om din hälsa, borde du snarast ändra på det.

Många av de tarmproblem som alltfler lider av idag går att åtgärda med omlagda kostvanor. Om de bara upptäcks i tid. Få saker säger så mycket om hur din kropp mår som det bajs du lämnar ifrån dig på toaletten. Därför är en bra rutin att slänga ett öga i toaskålen varje gång du bajsat. Färg, form, konsistens och lukt kan ge dig viktiga varningssignaler, inte minst om din avföring förändras. Om du bara vet vad du ska titta efter.

Tyvärr är det som med det mesta som rör hälsan – man vill ha en kvickfix som inte stör vardagliga (o)vanor för mycket. Därför väntar alla på pillret som kan lösa tarmarnas känsliga gåta. Är du däremot öppen för alternativ till läkemedel och kosttillskott för att hålla din mage lugn, hittar du mycket information i min bok HÄLSOFÄLLAN. Inte minst i kapitlen Autoimmunt inbördeskrig, Sura magar, Från munhåla till ändstation och Våga snacka skit.

Ulla Gabay