Världshälsoorganisationen WHO tar ut riktningen att sänka kaloriintaget via socker; från tio procent per dag till hälften. Bakgrunden är ett stort antal metastudier som pekar åt samma håll: Sockertillsatserna i maten leder till sjukdom och för tidig död. Livsmedelsverket går dock sin egen väg och behåller sina översockrade rekommendationer.

Utbrett missbruk 

Människan är av naturen utrustad med en smak för sött. Från begynnelsen hjälpte den våra urfäder att hitta det näringsrika och icke giftiga bland naturens gåvor. Men numera handlar det mänskliga sötsuget närmast om ett missbruk. Bakom vilket det döljer sig en medveten och beroendeframkallande strategi från livsmedelshandeln. Med fetma och allvarliga sjukdomar som följd.

I samarbete med kollegor vid några av Amerikas främsta universitet, har ett team hälsoforskare vid University of California i San Fransisco (UCSF) gått igenom mer än 8 000 publicerade studier om sockrets påverkan på hälsan. Fokus har legat på att se sambanden med diabetes, hjärt-kärlproblem, leversjukdomar, cancer, Alzheimers och åldrande. Målet är att skapa en bättre folkhälsa och ge alla ett underlag för bättre kostval. Därför har forskarteamet också skapat SugarScience.org där de offentligt sprider sina resultat till både allmänhet och kommuner.

Kostens kokain

Mycket av det vi upplever som hunger är inget annat än ett emotionellt sug. För att få fart på våra medfödda ”lyckopiller” endorfinerna. De som både lindrar smärta och skapar välbehag. Det här är ett fenomen som livsmedelsindustrin är väl medveten om. En kunskap de använder för att grundlägga vårt matsug. Bland annat genom att sockra maten på ett helt onaturligt sätt.

I hjärnan är det framför allt tre signalsubstanser som påverkar vårt förhållande till mat.

  • Dopamin – ger en känsla av lust och belöning
  • Noradrenalin – håller oss bland annat vakna
  • Seretonin – påverkar vår psykiska status och reglerar aptiten

De två första fungerar som ”uppåttjack, medan den tredje har en dämpande effekt. Och det behövs inte lång tid av ”missbruk” förrän de här substanserna ständigt kräver ny stimulans. Precis som vid vilket drogberoende som helst.

Livsmedelsindustrin bär skulden

För att komma runt de senaste årens växande motstånd mot det syntetiska sockrandet har livsmedelstillverkarna börjat använda mer så kallat ”naturligt” socker som fruktos och Stevia. Problemet är att industrin utvinner sina tillsatser ur de naturliga råvarorna på liknande sätt som kokain utvinns ur bladen på kokabusken. Om en substans rycks ur sitt naturliga sammanhang ändras den kemiska strukturen. När den dessutom koncentreras blir effekten i kroppen stark. Därför är det otroligt lätt att bli sockerberoende.

”Vi gjorde det inte mot oss själva. Livsmedelsindustrin bär skulden genom att blanda i höga halter av socker i alla processade livsmedel internationellt och nu blir alla sjuka av det”, sa Professor Robert Lustig, USCF, till Vetenskapsradion förra veckan.

Motsträvigt livsmedelsverk

Det är stor skillnad på att äta naturligt socker i maten och det som tillsätts. I frukt och grönt ingår det i en naturlig mix med vitaminer, antioxidanter, fibrer och annat som kroppen behöver. Just det som strippas vid framtagningen av sockertillsatserna. Inte heller fungerar märkningen av produkterna i handeln. Vad som helst kan döljas bakom ett begrepp som ”sockerarter”.

Trots att vi svenskar äter mer än 40 kilo socker per år och att nästan hälften av befolkningen äter mer än dagens rekommendation om 10 procent per dag, säger risk-nyttovärderaren vid verket Hanna Eneroth att WHO:s nya rekommendationer om hälften, inte kommer att påverka Livsmedelsverkets riktlinjer.

”Vi grundar ju det här på nordiska näringsrekommendationer som är relativt nya och som har gjort en genomgång av litteraturen på området. Så jag känner mig trygg med den rekommendationen som den ser ut”, säger hon i ett uttalande till Ekot.

Se gärna tidigare blogg: Socker verkar fortare än kokain

Ulla Gabay