Råden är många om vad för mat som är bäst att äta eller undvika. Mera sällan talas det om vikten av hur man ska äta för att underlätta för matsmältningen. Det är minst lika viktigt som att alla näringsämnen måste ingå i kosten. Funkar inte matsmältningen kan kroppen inte fullt ut tillgodogöra sig näringen. Dessutom ligger matsmältningsstörningar bakom många kroniska sjukdomar.

Livsavgörande enzymer

Utöver all annan nytta enzymerna (äggviteämnen) gör i kroppen, krävs de för att matsmältning och ämnesomsättning ska fungera. De bryter ner kemiska bindningar i fett, kolhydrater och proteiner till små substanser som kan gå ut i blodet och användas på cellnivå. Enzymerna behövs också för att neutralisera fria radikaler (oxidanter) som i för stor mängd kan skada cellerna.

(Substrat är den molekyl som binder till ett enzym som sedan blir katalysator för en kemisk reaktion. Grundmolekylen klyvs och nya ämnen frigörs i modifierad form.)

Enzymer ingår i allt levande (inkl. växter) och delas in i tre grupper, varav de två första är kroppsegna:

 • Ämnesomsättningsenzymer (metaboliska): driver kroppens kemiska reaktioner
 • Matsmältningsenzymer: bryter ner maten
 • Matenzymer: finns i rå mat och bistår vid nedbrytningen av maten

Kroppens egen enzymproduktion påverkas av miljögifter, stress, dåliga matvanor och industriella livsmedel. Den har också en tendens att ”somna in” med stigande ålder. Enzymerna kräver även coenzymer i form av vitaminer och mineraler för att fungera. Därför är ett rejält tillskott av matenzymer från råa grönsaker vid varje måltid avgörande för matsmältning och ämnesomsättning.

 • Naturliga matenzymer finns främst i färsk frukt, råa grönsaker (möjligen lite ångkokta), naturliga nötter och frön (ej rostade)
 • De förstörs helt eller delvis av upphettningen vid matlagning och vid tillverkningen av all industrimat

Viktigt pH-värde (syra/bas-balans)

Det andra som är avgörande för matsmältningen är att hålla rätt pH-värde (surhetsgrad) i tarmsystemets olika delar. Inte minst för att hålla bakteriefloran intakt. Även maten kräver rätt pH-värde för att brytas ner ordentligt. Är tarmen för sur förstörs många näringsämnen, samtidigt som det göder de onda bakterierna.

PH-Scale

 • Magsäcken: en riktig surpuppa som ska ligga på mellan 1,35-3,5 beroende på om det finns mat där eller inte
 • Tunntarmen: ska gradvis uppnå det neutrala värdet på 7 eller strax däröver, för att sedan variera mellan 6-7 tills avföringen når ändstationen

Rätt mat för syra/bas-balansen

Du kan göra mycket själv för att uppnå rätt pH-värde. Mitt råd är att undvika rekommendationer om att kalka kroppen med koncentrat. Bättre är att justera dåliga kostvanor som brukar ligga bakom försurningen.

childhood obesity fast food

 • Undvik snabbmat och hel- och halvfabrikat som är försurande för kroppen.
 • Minska på kött och mejeriprodukter och ät framför allt ”vitt” kött som fisk och fågel.
 • Ät max 20-30 procent animaliska produkter och låt resterande 70-80 procent komma från växtriket. Framför allt basgörande grönsaker som växer ovan jord.
 • Ät så mycket färska ekologiska produkter som möjligt. De innehåller mindre miljögifter och därigenom mer antioxidanter som är växternas eget försvar mot angrepp utifrån (de slutar producera dem när de besprutas). De kan även din kropp använda för att ta död på det som angriper dig i form av miljögifter och annat.
 • Byt onyttiga snacks, sötsaker och ”hälsobars” mot nyttiga mellanmål: typ naturliga nötter och frön, frukt, grönt eller smoothies.

Bra rutiner är A & O

Som så mycket annat i livet kräver matsmältningen sina rutiner för att fungera optimalt. Både för hur du äter och när du gör det.

896849267

 • Följ inte slaviskt rekommendationer om hur många gånger du ska äta. Vi har alla individuella behov så lyssna på din egen kropp. Skilj bara på äkta hunger och emotionellt sug (det senare kan ofta stoppas med ett glas vatten eller en kort promenad). Och tänk på  att dina celler reparerar sig när de får vila från matsmältningen.
 • Ät däremot på bestämda tider. Då slipper du svajande blodsocker som kan leda till fetma, diabetes och annat.
 • Småät inte mellan måltiderna. Tarmsystemet måste få tid på sig att slutföra sitt jobb. Tänk på hur stressad du själv kan bli av att hela tiden bli avbruten när du håller på med något viktigt.
 • Använd en mindre tallrik – det ger mindre portioner. Tänk på forna tiders tallrikar som var betydligt mindre, trots att människan då ofta hade tyngre kroppsarbete som krävde högre energiintag.
 • Lägg ner besticken mellan tuggorna och ät långsamt så blir du fortare mätt. Det tar cirka 20 minuter för hjärnan att signalera mättnad. Om du slänger i dig maten får hela systemet gå på högvarv för att bryta ner maten. Plus att du då sväljer luft som kan orsaka gaser och ge svårigheter att svälja.
 • Tugga väl – minst 20 gånger för varje bit som stoppas i munnen. Det både underlättar för matsmältningen och gör det lättare för kroppen att ta upp näringen.
 • Animaliska produkter som tar längst tid att förbrännas kan vara bra att äta till lunch. Spara det mer lättsmälta till middagen, vilket även underlättar för sömnen.

Livets Vatten

Sist men inte minst! Vattnets betydelse för matsmältningen ska inte underskattas. Både hur mycket kroppen behöver och när det är bäst att dricka.

8-glasses-of-water_blue

 • Drick mycket vatten! Minst 2-3 liter/dygn behövs för att hjälpa lever och njurar att rensa ut gifter. Dessutom är det bra för avföringens konsistens. Men det ska vara rent vatten, inte kolsyrat. Nu är inte vårt dricksvatten så rent som man kan tro, varför det kan vara bra med en vattenrenare på kranen (hur bra de nu är…). En del håller på i timmar genom att använda komplicerade reningsapparater eller med att destillera sitt vatten. Men man kan inte göra livet ohållbart, då tappar man sugen. Ett tips är att låta testa vattnet, framför allt om du har egen brunn.
 • Börja och avsluta dagen med ett par glas vatten. Drick även ett par glas före varje måltid, gärna med lite pressad citron i för att neutralisera magsyran. Det här hjälper dig att få i dig tillräcklig mängd. Undvik att dricka under själva måltiden och vänta även en stund efter med dryck. Matsmältningen mår bäst av att få göra det den ska med hjälp av galla, bukspott och enzymer, utan inblandning av för mycket vätska.

Nästa vecka kommer det att handla om food combining, KombiMaxa™, en metod att kombinera maten på ett sätt som underlättar för matsmältningen.

Ulla Gabay