Skulle vi själva behöva slita dygnet runt som vår lever gör hade vi snart gått in i väggen. Att rena 5 liter blod varje timme från gifter och bryta ner alla avfallsprodukter från maten är bara en bråkdel av vad den ska hinna med under ett liv. Därför gäller det att göra allt för att stötta denna kämpe. Och det handlar inte bara om att vara försiktig med alkohol. Numera ökar NAFLD – Non Alcoholic Fatty Liver Disease.

Autoimmun leverinflammation

Utöver risken med levercancer, som i en studie 2011 kopplades till fetma, alkohol och rökning, är en fettlever utan alkoholintag på väg att bli en kronisk folksjukdom. NAFLD innebär för många en förstorad lever (hepatomegali), full av inflammationsdrivande triglycerider som skadar cellerna. Fel kost och insulinresistens anses ligga bakom sjukdomen och den räknas som en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdomar. Viktminskning, rätt kost och motion rekommenderas.

För en del drabbade leder den här typen av fettlever till NASH (Non Alcoholic Steatohepatitis) som i sin tur kan utveckla skrumplever och levercancer. Sedan finns den autoimmuna leversjukdomen AIH (Autoimmun Hepatit).  Den drabbar främst kvinnor och kan börja redan i mycket unga år. Utöver behandling av kortison i kombination med andra läkemedel riskerar man till slut en levertransplantation.

Alltmer forskning pekar på autoimmunitet uppstår av kroniska inflammationer som till slut gör att immunförsvaret går till angrepp på kroppens egna celler och vävnader. I USA kopplar läkare som tagit klivet ut ur boxen, som Dr Alessio Fasano och immunologiprofessorn Aristo Vojdani, tillståndet till en förstörd matsmältning med inflammation i tarmslemhinnan som orsakar en läckande tarm, Leaky Gut Syndrome. I sin tur orsakad av fel kost och matintoleranser varför det anses gå att både förebygga och bromsa autoimmunitet med rätt mat. Tyvärr tas inte det här syndromet på allvar inom den svenska sjukvården.

Riskfaktorer

1. Generna: Spelar en avgörande roll för olika leversjukdomar. Men tack vare de miljöpåverkbara epigenerna som slår på eller av de medfödda förutsättningarna är det möjligt att förebygga med rätt kost.

2. Autoimmunitet: Autoantikroppar som angriper leverns celler. Hit hör kroniska leverinflammationer som:

3. Fetma: Bygger upp fett i levern som sedan kan leda till inflammation och med tiden autoimmunitet.

4. Läkemedel: Överdos och giftiga komponenter i mediciner kan skada levern. Vanlig läkemedelsorsak är smärtstillande med inslag av acetaminofen (paracetamol) som finns i receptfria mediciner som Alvedon, Pamol, Panodil, Paracetamol och Reliv, samt i receptbelagda Citodon och Panacod.

5. Naturläkemedel, kosttillskott & vitaminer: Det gäller att inte överdosera örtmedel med inslag av Malört, Vallört, Haröra (svamp), Ma huang (kinesisk stimulansört), Frossört (Scullcap), Atractylis gummifiera (tistel) eller Sunnhampa (ärtväxt). Dessutom varnas det för överdosering av vitaminerna E, K, A och D.

Levergodis

Bästa sättet att undvika fettlever är givetvis att förebygga med rätt kost. Här är några produkter som på olika sätt hjälper levern att rensa ut gifter.

Unknown-1Unknown-3UnknownUnknown-2Unknown

UnknownUnknownUnknown-2Unknown-3Unknown-4

UnknownUnknown-4imagesimages-3Unknown-5

 • Grapefrukt är rik på vitamin C och antioxidanter som hjälper till att rensa ut cancerogena ämnen och gifter.
 • Citron & Lime är fulla av C-vitaminer och hjälper kroppen både vid matsmältningen och giftrensningen i levern.
 • Äpplen är rika på pektiner (kostfiber) och underlättar för levern genom att rensa ut gifter redan i tarmsystemet.
 • Olivolja och oliver underlättar för levern genom att skapa en fettbas i tarmsystemet som suger upp gifter och för ut dem.
 • Spenat och andra gröna salladsblad kan neutralisera metaller, kemikalier och miljögifter i maten som kan skada levern.
 • Avokado hjälper kroppen att producera glutation (GSH – innehåller glycin, cystein och glutaminsyra) som levern behöver för att filtrera skadliga ämnen.
 • Brysselkål & Broccoli (korsblommiga) ökar nivån av glukosinulater (cancerhämmande) i kroppen som hjälper till att skapa matsmältningsenzymer, vilket underlättar leverns arbete.
 • Rödbetor & Morötter innehåller mycket antioxidanta flavonoider (färgämne) som är bra för hela leverfunktionen.
 • Vitlök hjälper levern att aktivera enzymer som hjälper till att rensa ut gifter. Den innehåller också höga doser av allicin och selen som också stöttar leverrensningen.
 • Gurkmeja avgiftar (detox) levern, samt stimulerar gallproduktionen och hjälper till att bryta ner fett.
 • Grönt te innehåller den kraftfulla antioxidanten katekin som ökar leverns funktion och även sägs kunna reducera bukfett.
 • Fullkorn är rika på B-vitaminer, samt ökar fettmetabolismen och minskar överbelastning av levern.
 • Valnötter har högt innehåll av glutation och Omega 3 vilket stöttar levern i reningsprocessen.

För mycket och för lite skämmer allt och det gäller även det som är bra för kroppen. Allt bör tas i balans, från hela naturens färgpalett och med näringsämnena  från äkta råvaror. För att få ut maximalt av grönsakerna är det bäst är att använda ekologiska produkter då de producerar mer antioxidanter. Det bästa är också att förvara dem i rumstemperatur. 

Ulla Gabay