… med smak och näring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir återfött. (originalet)

GMO-äpplet, Arctic Apple, har i år godkänts för odling och försäljning i både USA och Kanada. Mannen bakom äpplet som inte blir brunt när du biter i det, Neal Carter, sa för några år sedan så här till Huffington Post när hans genmanipulering ifrågasattes: ”Det spelar ingen roll vad någon säger, folk handlar med ögonen”.

s-GMO-APPLES-large

Tyvärr har Carter rätt. Det är inte helt lätt att vänja sig av med de allt större, likformade och blankpolerade frukter som attraktivt tronar i livsmedelsbutikerna. Och i stället plocka till sig av de naturligt skeva, fläckiga och ojämna eko-produkter som ligger vid sidan om.

Kortlivade vitaminer

Många klagar redan på hur kort tid det ekologiska utbudet överlever efter veckoinköpet. Mina citroner är ett perfekt exempel. Jag köpte dem samtidigt och la dem jämte varandra i fruktfatet av trä. På mindre än en vecka hade den ekologiska möglat, medan den andra såg lika fin ut efter en dryg månad. Bearbetad som den var för att klara långa transporter och för att få ett långt liv i diskar och kylskåp.

citroner_ullagabay_hälsofällan

Det är helt enkelt inte meningen att vi ska lagra färskvaror. De ska ätas så fort som möjligt, då vitamininnehållet är som högst. Därför är det närodlade som erbjuds i säsong bättre än det vanliga utbudet. Så bunkra näring i kroppen nu den korta tid det svenskodlade finns.

Fyrkantigt i grönsaksfabriken

kaku-melo1

Inför framtiden spekuleras det om fyrkantiga tomater och annat som skulle vara lättare att stapla i butikerna och ta mindre plats vid transporterna. Science fiction? Nja, inte om man får tro tomatingenjörerna i Holland.

tomates-cuadrados

Ingenting går upp mot egenodlat eller egenplockat som man själv får rensa. För både kropp och själ.  Det är bara att ge sig ut i skog och mark och plocka det som säsongen bjuder. Om man nu inte råkar ha ett grönsaksland eller en planteringskrage på gräsmattan att skörda i.

grönsakskrage

Bunkra solenergi & negativa joner

Kopplingen mellan väder och hälsa har länge diskuterats. Förr kunde det till och med leda till strafflindring om ett brott begåtts under ogynnsamma väderleksförhållanden. Det mesta kom med tiden att sorteras in under skrock och vidskeplighet, men numera har förhållandet fått sin egen forskningsgren: biometeorologi.

På fredag väntar midsommar med svensk färskpotatis och svenska jordgubbar (förhoppningsvis). Därefter tänker jag sätta min hälsologigödda hjärna på semesterpaus. För att botanisera bland färska vitaminer, hämta så mycket solenergi som möjligt och bege mig till Bohusläns kala klippor för att fylla på negativa joner som är positiva för hälsan.

kala klippor

(foto: Lennart Sjöberg)

Ha en härligt hälsosam sommar så hörs vi igen till hösten!

Ulla Gabay