En ny dansk studie visar att en vanlig kemikaliecocktail i maten skadar cellernas DNA och ökar cancerrisken. Och det är just mixen som är boven. Tyvärr är det så att många giftiga matcocktails slinker ner omärkta. Många går heller inte att undvika.

Allt är inte synligt, även om man läser innehållsdeklarationen på den mat man handlar. Det forskarna i Danmark studerade var en vanlig matcocktail: två vanliga miljögifter och akrylamid. Varav det senare uppstår via en kemisk reaktion vid stark upphettning inom livsmedelsproduktionen.

Oreglerade akrylamider

Akrylamider finns i saker som bröd, flingor, kex, kakor, kaffebönor, chips och pommes frites. Tillverkade av råvaror fulla med miljögifter. Förmodligen en liknande cocktail som i den danska studien. Men Livsmedelsverket nöjer sig med att rekommendera lite enkla sätt att få i sig mindre, och att luta säkerheten mot den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEat:s verktygslåda med råd till sina livsmedelsproducenter.

AD-com-facebook-facebookimagetemplate-negative-acrylamide1

Miljögifterna i maten, som kommer från jordbrukets bekämpningsmedel och industrins kemikalieutsläpp i naturen, plus de farliga kemikaliereaktionerna inom livsmedelstillverkningen får vi så att säga ”på köpet”. De finns aldrig angivna någonstans. Enda sättet att i viss mån hålla sig undan från eländet är att köpa äkta råvaror: ekologiska och närodlade. Och att helt skippa all mat som på något sätt är processad, förpackad och full av tillsatser med E-nummer. Och inte ens då fungerar det alla gånger.

Varannan fisk är odlad

Nyttan av fisken för hälsan går redan idag att ifrågasätta. Och fiskenäringens miljökonsekvenser är tydliga. Den färska fisken är snart oätbar på grund av alla miljögifter den innehåller. Dessutom spås den snart vara mer eller mindre utfiskad. Redan nu är mer än varannan fisk vi äter odlad, dock ej i svenska vatten. Men det ska det bli ändring på enligt Jordbruksverkets plan på att utöka vattenbruket.

Unknown

Den stora frågan är, vad vi ska med den odlade fisken till? Laxen har redan tappat 50 procent Omega 3. Och de lyckliga fiskar som lyckas smita ut genom nätmaskorna sprider laxlöss och annat elände i havet. Dessutom innehåller den odlade fisken om möjligt ännu mer miljögifter än sina frifräsande släktingar i hav och sjöar. På grund av att de föds upp på för fisken onaturligt foder, som enligt uppgift från norskfisk.se i framtiden ska innehålla ännu mindre marina inslag. Alltså ännu mindre av fiskens naturliga föda och fler syntetiska kemikalier.

Mjölk i lösvikt

Över till de stackars kemikaliestinna matdjur som föds upp på grödor från ett jordbruk täckt av miljögifter och konstgödsel. En stordrift som även utarmat åkrarna på äkta näring och mineraler. Jordbruksverket räknar med att omställningen för foderodling och betesmark till ett grönt jordbruk tar 2 år. Vilket enligt andra uppgifter jag sett verkar väl kort.

Ett ekologiskt jordbruk får inte använda syntetiska miljögifter eller kemiska gödningsmedel. Och det krävs ett rotationssystem på både odlingsmark och betesmark för att jorden ska få tid att återhämta sig naturligt. Det här kräver stora markytor och kostar betydligt mer än det storskaliga jordbruket. Få klarar tyvärr inte av det i längden med den jordbrukspolitik vi har idag.

original Foto: Christian Ruhdensjö/DN

Den animaliska maten med organiskt ursprung måste bli både tillgänglig och prisvänlig för alla. Det skulle samhället spara massor av pengar på i form av minskad vård för kroniska sjukdomar i framtiden. Här borde regeringen fokusera mer på att se möjligheterna i en levande landsbygd som erbjuder nya jobb. Och livsmedelshandeln ta efter exemplet från butiken i Fristad som säljer bonden Daniel Bergvalls mjölk i lösvikt.

”Förädlad” standardmall

Myndigheternas yrvakna råd om nyttan av att äta mer grönt och frukt haltar rejält. Om man inte samtidigt ser till att få bort kemikalier runt odlingarna, samt fortsätter att ha överseende med en industriell ”förädling” som bara gynnar producenterna. Hybrider som är stora, blanka, jämna och hållbara (för långa leveranser), snart också fyrkantiga och stapelbara, som knappt innehåller mer än vatten, socker och cellulosa (ett kolhydrat vi människor inte kan bryta ner).

veggie_display_style2

Vad vi behöver få tillbaka är äkta produkter från traditionella fröer. Men då måste vi inse att de kanske inte är lika attraktiva att titta på i diskarna. Många ratar även de eko-produkter som är lite fläckiga och ”missbildade” i tron att de är sämre. I stället är det naturens utslag av variation, precis som att vi människor ser lite olika ut.

Vägra E-nummer

Ett E-nummer är ett unikt ID för en livsmedelstillsats som godkänts för användning inom Europa. Enbart godkända tillsatser får användas och reglerna är enligt Livsmedelsverket stränga. För många av dem handlar det om att de fått gränsvärden för när de blir giftiga. Och i den bedömningen tar inte verket hänsyn till den cocktail som uppstår när kemikalierna mixas i en matprodukt.

2015-07-13-chemical-cocktail-effect-fb dailyhealthpost.com

”Cocktalieffekten av potentiella cancerogena substanser är så stor att gränsvärdena måste sättas ännu lägre om vi ska uppnå den önskade säkerhetsmarginalen för ämnet”, säger en av forskarna bakom den danska studien, professor Kristian Syberg, till ScienceNordic.se.

Koncentrationen av ämnena i den aktuella studiemixen var så låga, att de inte  uppvisade samma skadliga effekt var för sig. En rejäl varningssignal både till oss konsumenter och till myndigheterna runt de cocktails de flesta av oss får i oss över en dag i olika maträtter. Redan här borde vi backa. Och fråga oss varför vi över huvud taget ska äta något som först måste godkännas som icke giftigt vid en viss nivå?

Paketmaten oätlig utan tillsatser

En innehållsdeklaration över en produkt har ofta ett gäng E-nummer angivna. Att de finns i så stor mängd beror på att maten det handlar om inte annars går att äta. Genom alla tillverkningsprocesser tappar den näring, smak, färg och annat som sedan måste ersättas. Resultatet blir att producenten går över den rena ån efter giftigt vatten.

namnlst-1-kopiera_4423340Azita blogspot

Livsmedelsindustrin tillsätter absolut inte de här ämnena för att de är bra för vår hälsa. Även om det ibland hävdas via påståenden om att de är naturliga och nyttiga. Det handlar i stället om att göra maten mer ”hållbar” i disken och ”attraktiv” för konsumentens smaknerver; färg- och aromämnen, salt- och sötningsmedel, transfetter, konserveringsämnen, antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, geleringsmedel, konsistensgivare, berikningsmedel och ytbehandlingsmedel, bara för att nämna några användningsområden.

I de fall när grundämnet i tillsatserna låter mer äkta, anges det vid namn; som mjölksyra, vegetabilisk olja och liknande. För att ge en känsla av att det handlar om något naturligt och bra. Därigenom kan producenten slippa allt för många E-angivelser som kan avskräcka vid ett snabbt ögonkast på ingredienserna.

Använd konsumentmakten

Det är inte alla gånger lätt att veta vad som döljer sig bakom ett E-nummer. Därför är en bra grundfilosofi att handla minimalt med mat-produkter som över huvud taget innehåller tillsatser.

45coverart2

Information och kunskap ger makt. Och med makt kan vi påverka. Det visar ökningen av eko-utbudet i livsmedelshandeln. Ett tydligt bevis på att vi har gått från att vara okritiska konsumenter till att själva ta tag i taktpinnen. Nu är det dags att vi sätter ner vår konsumentkraft med båda fötterna i matjorden och tvingar producenterna att börja fasa ut onödiga kemikalier som döljer sig bakom E-nummer.

I USA har konsumenttrycket redan tvingat 11 ledande matföretag att fram till 2018 sanera bort färg- och smaktillsatser i maten. Låt oss följa efter och sluta handla varor med en massa E-nummer; tillsatser som för det mesta döljer syntetiska kemikalier. En bra start är att läsa Äkta Varas E-guide.

Ulla Gabay