De har börjat komma ut ur sina välorganiserade skafferier. Offentligt bekänner de matmissbruk, undernäring och orkeslöshet. Efter att den egna hälsan tvingat dem att omvärdera allt de predikat om. Det handlar om hälsogurus som blivit ohälsosamma slavar under sina egna kostråd. Med miljontals följare i spåren …

Screen-Shot-2015-09-07-at-3.58.21-PM-300x196

Matmissbruk & sjukdomar 

Aldrig tidigare har så många jagat hälsan via ett så brett utbud av hälsoprofeter, ”hälsomat”, kostråd och dieter. Samtidigt har ramarna blivit allt snävare för den metod du uppmanas att följa. Allt som inte finns med i dealen är totalt förbjudet.

De som har en avvikande åsikt, avfärdas med att de inte har fattat. Och misslyckas du med den linje du valt, är det ditt eget fel; då har du helt enkelt inte gjort rätt. Just nu är det antingen grottan eller växthuset som gäller. Och du måste välja sida för att få bli medlem i den ma(k)tkulturella rörelse som tar allt större plats i hälsosamhället.

18iw0mtc7ojc4jpg

Skrapar man lite på ytan av de hälsogurus som hamnar i spotlight, upptäcker man ofta att det finns ett matmissbruk av något slag i bakgrunden. Eller ett sjukdomstillstånd som vänts med hjälp av kosten. Båda delarna kräver stor kontroll och fokusering för att hållas stången. Ju striktare kost det handlar om, desto större kontroll tror man sig ha över problemet. Men det är något som kan vara svårt att uppehålla i längden. 

The Food Dude

För en dryg månad sedan bloggade jag själv om kosten som vår nya religion.  Någon vecka senare fick jag ett hälsomail från USA, lite i samma anda. Det kom från Sean Croxton, killen bakom Underground Wellness, med uppemot en kvarts miljon följare. Redan 2006 började han dela med sig av sina kunskaper om träning, näring och hälsa på YouTube under namnet The Food Dude.

Unknown-1

I mailet erkände Sean att han börjat oroa sig för om alla råd han försökte nå ut med hjälpte eller stjälpte. Han har också i en blogg erkänt sitt neurotiska förhållande till mat och hälsa. Hur en fullkomligt hälsosam grönsak som inte fanns på hans ”metaboliska typ-lista” kunde få honom ur balans. Hur han trodde att kloret i vattenkranen på gymmet skulle ta livet honom, om han råkat glömma sin egen vattenflaska hemma.

Vad Sean ville säga var att alla råd han försökte följa för att nå en optimal hälsa, i sig kunde ha en poäng. Men att kampen att ta till sig vartenda hälsotips som kom i hans väg, till slut tippade honom över bord.

The Yoga Girl Syndrome

Några veckor senare intervjuade Sean hälsogurun och veganen (raw food) Kevin Gianni, även han med hundratusentals följare. För fyra år sedan en YouTube-kändis; på toppen av både världen och matpyramiden. En hälsofreak med den renaste och mest näringsrika dieten på hela planeten, trodde han själv … Tillsammans med sin fru Annmarie, hade Kevin då i många år åkt jorden runt i jakt på den perfekta dieten utifrån frågan: Vad och hur mycket ska vi äta?

1-1

När Gianni intervjuades av Sean hade han precis släppt sin bok Kale and Coffee. I vilken han avslöjar att samtidigt som han var själva sinnebilden av hälsa för sina följare, såg verkligheten bakom scenen helt annorlunda ut. Kevin var irriterad, besatt av nästa måltid, kroniskt uttröttad och ingen rolig typ att vara runt för familj och vänner.

Efter läkarbesök och provtagningar stod det klart att Kevin var totalt undernärd. Han kallar det själv för The Yoga Girl Syndrome; hormonerna löper amok på grund av näringsbrist. Giannis egen konklusion är att det var hans extremt ”hälsosamma” diet som gjort honom sjuk. Och hans analys över varför det hände är enkel: ”Om du förlorar det mentala spelet – förlorar du även det fysiska.”

Mobilvänligt och kort

Som med allt annat gäller det att hålla en bra balans mellan information och tillämpning. Hur är det då med min egen insats? Med min bok Hälsofällan och min blogg, som är följden av en tarmoperation för 6 år sedan? Bidrar inte även jag till den negativa kontrollhetsen?

2015-10-05 12.03.46

Det är givetvis upp till dig som läsare att svara på. Min intention är i alla fall att försöka ge en mer heltäckande bild av det komplexa samspelet mellan miljön, maten, kroppen och hälsan.

Min övertygelse är att kunskap och uppdatering är ett absolut måste, så som kostlandskapet ser ut idag. Och min önskan är att skapa mentala bilder som väcker engagemang. Men att allt ska tas emot med ett kritiskt öga och anpassas i det egna livet efter behov och möjlighet.

Jag tror inte på en modell som passar alla och är heller ingen vän av saxade varningar, utan en bifogad analys. Vilket inte ger ett inte särskilt mobilvänligt format, har jag fått höra. Så det är bara att tacka dig som orkar sätta av en stund för lite reflektion i mitt sällskap.

Ulla Gabay