I naturen är allt ordnat i total harmoni. Med en hälsosam och självklar logik som vida överträffar vår mänskliga förmåga. Ju förr vi inser det, desto snabbare kan vi få kontroll över kroniska sjukdomar med hjälp av kosten.

Redan för tusentals år sedan insåg urbefolkningarna att olika växter var nödvändiga för hälsan. Idag stöder även forskningen grönsakernas roll för våra olika organ; som de även rent bildmässigt och på andra sätt motsvarar.

 • Löken liknar en kroppscell och hjälper just cellerna att bli av med ”avfallsprodukterna”.
 • Den röda tomaten med sina fyra kamrar är bra för både blod och hjärta.
 • Valnöten är påtagligt lik hjärnbarken, som den även förser med 3 dussin nervsändare (neuro transmitters).
 • Kidneybönorna inte bara liknar våra njurar, de ser också till att de behåller sin funktion.
 • Sötpotatisen både liknar bukspottkörteln och balanserar blodsockret.
 • Sellerin som i genomskärning påminner om vår benmassa, stärker den också: båda består av 23 procent natrium.

Den mänskliga primaten

Vi vill gärna betrakta oss som jordens högst stående varelse. Men i det ekologiska kretsloppet är vi inget annat än en primat inom familjen människoapor (Hominidae). Och då hjälper det föga att vi själva anser oss som förnuftiga och visa herredjur (Homo sapiens).

human-primate-game-ars

Oavsett hur långt vi nått inom vetenskaplig och teknisk utveckling, går det inte att överträffa naturens träffsäkerhet. Eller motsäga det faktum att vi människor bara är en kugge i det ekologiska systemet. På exakt samma villkor som den minsta, encelliga organism. Ett faktum som den moderna människan det senast århundradet totalt förbisett. Vilket nu fört oss till randen av en ekologisk kollaps.

En regnbåge av hälsa

I den kinesiska mattraditionen utgår man från nyttan av att äta ”fem färger, fem smaker och fem dofter” vid en måltid, enligt modellen yin & yang. Där varje färg relaterar till var sitt av kroppens fem vitala organ: hjärta, hjärna, lever, lungor och njurar. Det här sättet att tänka har även en stark förankring hos de kinesiska läkarna.

rainbowlead1

 • Grönt är bra för levern
 • Rött behövs för hjärta och immunförsvar
 • Gult främjar mjälte mage och kroppens energiflöde
 • Vitt stimulerar känslor och lungor
 • Svart underhåller njurarnas reningsförmåga

Att en traditionell syn även på medicin håller bevisas av att chefsprofessorn Youyou Tu vid China Academy of Traditional Chinese Medicine fick vara med och dela på Nobelpriset i medicin 2015. För hennes effektiva medicin mot malaria, som räknas ha räddat livet på cirka 5 miljoner barn. När Tu utvecklade medicinen utgick hon från traditionella örtrecept där växten sommarmalört (Artemisia annua) använts.

Läkande fytokemikalier

Färgerna i växtligheten består av fytokemikaler. Även om de ännu inte erkänts som livsviktiga näringsämnen, har senare års studier pekat på deras läkande betydelse. Till exempel som inflammationsdämpande och värkhämmande. Men de måste hanteras varsamt; de goda egenskaperna kan förstöras inom livsmedelsproduktion och vid upphettning.

1320376611260

Forskaren Rui Hai Liu vid Cornell University i New York har länge forskat på just fytokemikaliernas effekt på hälsan. Men han vill inte peka ut någon favorit.

”De är som en symfoniorkester. Kan du välja ett enda av instrumenten för att framföra en hel symfoni? Nej, du måste se ett livsmedel som en helhet”, menar han.

Naturligt multivitamin

Medan vi kämpar för att få i oss tillräckligt av alla näringsämnen via tillskott och krångliga dieter, vet naturen precis vad en hälsosam produkt ska innehålla.

Avokadon, som av indianerna kallades för ”Gudarnas frukt”, är bara ett exempel på naturligt multivitamin. En enda avokado innehåller nyttiga fibrer och ett 20-tal vitaminer och mineraler. Inklusive Vitamin E, B-komplexet, Folsyra och Kalium (viktigt för att balansera natrium).

Av aztekerna på mexikanska höglandet fick avokadon sitt namn ahuácatl på grund av likheten med en testikel. Men numera kallas den även för ”Livmoderns frukt”. Inte minst för dess påstådda betydelse att kunna hålla en bra hormonbalans och för att motverka livmoderhalscancer. Dessutom tar det 9 månader för en avokado från blomning till mogen frukt …

Avokadon supportas alltmer som rena hjärtevännen, då den visat en förmåga att sänka både blodtryck (pga högt kalium-innehåll) och kolesterol (pga bra fett). När jag själv slutade äta kött 1970, lärde min svärfar Genia mig vikten av att äta avokado varje dag. Något jag fortfarande gör.

Ulla Gabay