Så här i början på året är det många magar som är ordentligt sura. Vanliga symtom är uppblåst buk, magkatarr eller halsbränna/reflux. I botten kan det ligga år av ”tysta” matsmältningsbesvär. 

Trots att magproblemen tycks ha exploderat på senare år är det svårt att hitta någon ny officiell statistik. I en undersökning från 2002 indikerades det att 1,5 miljoner svenskar led. Men enligt en undersökning 2008 gjord av analysföretaget Zapera uppgav 70 % kvinnor och 50 % män att de hade av någon form av magbesvär. Bara i min närmsta krets verkar det snart handla om var och varannan. Tyvärr också i unga år.

Du kan gå i många år med inflammationer i mag- tarmkanalen utan minsta signal. När du sedan belastar matsmältningen mer än vanligt, som vid jul, andra helger och på semestern, kan lasset tippa och symtom tillfälligt dyka upp. Därför är det viktigt att ta alla signaler på allvar och få dem undersökta. Visar det sig inte vara något riktigt allvarligt, är det bästa att försöka återställa maghälsan med hjälp av rätt kost.

KombiMaxa™ dig till bättre matsmältning

Många tror att det bara handlar om vad man äter. Minst lika viktigt för matsmältningen är hur du äter. Genom att till exempel KombiMaxa maten rätt. Så att matsmältningen får en chans att fungera. Annars riskerar du att drabbas av det som sjukvården kallar för IBS/IBD, irriterade tarmar. Som på sikt kan leda till allvarligare tarmproblem av kronisk karaktär.

DPAH_Food-Combining-Chart_Website.png

KombiMaxa är ingen diet, utan ett sätt att förhålla sig till olika matprodukter/näringsämnen och förstå hur de fungerar vid matsmältningen. Proteiner och kolhydrater/stärkelse kräver olika enzymer och olika lång tid i magsäcken för att brytas ner ordentligt .

Metoden går i huvudsak ut på att aldrig blanda kolhydrater/stärkelse med proteiner vid samma måltid. Grönsaker ovan jord anses däremot som neutrala och kan blandas fritt med respektive grupp. Frukt ska alltid ätas på tom mage, eller 3 tim efter måltid och sedan ska du vänta i 30 min med att äta något annat.

I min bok HÄLSOFÄLLAN finns en grundlig genomgång av metoden. Här finner du en lista över vilka näringsämnen som kan kombineras.

Bor du i eller runt Göteborg har jag en föreläsning ”Äta rätt – hur svårt kan det vara?” den 28 januari, Lilla Götafors, Mölndal, kl 17.30, 245 kronor. Här kan du anmäla dig via Facebook.

 Sekvensmetoden 

Skulle magen vara riktigt sur, kan det till en början behövas att du sekvensäter enligt listan nedan. Snabbast förlopp i tarmen ska ner först.

Pizza är inget för en sur mage!

pizza_PNG7103.png

Vattenrik mat går före fet!

 • Vatten: om magen är tom rinner det rakt igenom
 • Juice: 15-20 min
 • Råa grönsaker: 30-40 min
 • Kokta grönsaker: 40-50 min
 • Stärkelserika grönsaker (rotfrukter): 50-60 min
 • Spannmål:1,5 tim
 • Bönor: 1,5-2 tim
 • Frön: 2 tim
 • Nötter: 2,5-3 tim
 • Mejeriprodukter: 1,5-5 tim (ju fetare och hårdare, desto längre tid)
 • Ägg: 30-45 min
 • Mager fisk: plattfisk ca 30 min
 • Fet fisk: 45-60 min
 • Kyckling: 1,5-2 tim
 • Kött: 3-5 tim (ju fetare, desto längre tid; griskött längst)

Mindful eating

Om det inte gått för långt, går många magproblem ganska lätt att åtgärda. Det handlar om att bli en ”medveten och närvarande ätare”! Många får problem för att de är stressade: äter för fort och sväljer luft. Och inte minst för att de äter för mycket: det tar ca 20 min för magen att signalera mättnad till hjärnan.

AIH_MindfulEatingwithCopyright-272x300.jpg

Mindful eating är ingen diet utan ett sätt att förhålla sig till maten. Som på sikt kan både minska vikten och förbättra hälsan.

 • Var närvarande – gör inget annat samtidigt som du äter
 • Känn efter varför du äter just då
 • Var medveten om vad och hur du äter
 • Känn efter vad maten smakar
 • Tugga väl – minst 20ggr/tugga
 • Notera hur mycket du äter
 • Använd en mindre tallrik och lämna gärna 10 %
 • Känn efter hur kroppen mår efter måltiden

Bakteriefloran kräver rätt pH-balans

Många matsmältningsproblem har sin grund i en rubbad tarmflora som normalt ska bestå av 85 % goda och 15 % skadliga bakterier. De flesta av dem huserar i din tjocktarm. Blir pH-värdet för surt i mag- tarmkanalen på grund av fel kosthållning, bryts inte maten ner på rätt sätt. Då får bakterierna inte den näring/energi de behöver för att upprätthålla rätt balans och funktion.

Unknown.png

Olika pH-värden på olik ställen:

 • Saliven: 7 eller strax under på fastande mage
 • Magsäcken: 1,3-3,5 beroende på om du har mat i den eller inte
 • Gallsyra & bukspott: 7,6-8,8 för att neutralisera magsyran
 • Tunntarmen: återgår gradvis till 7 eller strax över
 • Tjocktarmen: varierar sedan mellan 6-7

Maximala värden uppnås bäst genom en kost på färska råvaror som består av 70 % grönsaker och 30 % animaliska produkter (inkl ägg, mjölk, ost o liknande). Undvik all paketerad mat som innehåller mängder av försurande tillsatser och syntetiska kemikalier.

PS Jag kommer snart med en blogg om ny forskning som visar hur mycket bakteriefloran – microbiomet – verkligen betyder för din hälsa.

Syradämpare mot det mesta

”En av läkarens främsta uppgifter är att lära folk att inte ta medicin” – William Osler

Ibland kan magbesvären vara så besvärande att det inledningsvis kan behövas stöd av läkemedel. Tyvärr är läkarnas undervisning i näringslära undermålig. Dessutom är de dåligt uppdaterade på den nya forskningen runt sambanden mellan kosten och en störd matsmältning. Därför tar de till syradämpande läkemedel så fort du kommer med en protesterande mage. Vare sig det rör sig om magkatarr eller halsbränna.

Unknown.jpeg   Unknown-1.jpeg

Vanligast är att du får PPI-preparat (Protonpumpshämmare) för att minska saltsyraproduktionen: typ Losec eller Omeprazol. Eller H2-blockerare som blockerar nerven till de celler som producerar saltsyra i magsäcken: typ Zantac eller Pepcid. Även alginsyra som bildar en geléartad massa som lägger sig överst i magsäcken skrivs ut: typ Galieve eller Gaviscon.

Problemet med de här läkemedlen är att de bara dämpar symtomen och lämnar grundorsaken till dina besvär outredd. De två första minskar dessutom den syra du faktiskt behöver för att kunna bryta ner maten i magsäcken. Dessutom får många naturligt mindre syra med åldern, något som tyvärr kan ge samma symtom som vid för mycket. Med syradämpare då, har inte matsmältningen en chans.

Alla mediciner har biverkningar och inga av de här läkemedlen ska användas någon längre tid. Dessutom är de lätta att bli beroende av, då symtomen kan förvärras när man slutar med dem. Och genom att de numera lätt går att komma åt helt receptfritt.

Ulla Gabay

Den 28 januari, kl. 17.30: Bor du i eller runt Göteborg har jag en öppen föreläsning ”Äta rätt – hur svårt kan det vara?” på Lilla Götafors i Mölndal, 245 kronor (erbjudande: kom 3 – betala för 2). Här kan du anmäla dig. Är du inte med på Facebook kan du kontakta mig så löser vi det.