Det är viktigt att i tid upptäcka störningar i matsmältningen för att mota sjukdomen i grind. Bildligt talat sitter du på rena kristallkulan. Släng därför ett öga i toaskålen innan du spolar. Det du lämnat ifrån dig där kan säga mycket om hur din kropp mår. Sedan kan lite skitsnack med doktorn och varandra till och med rädda liv.

 

 

Släng ett öga i toaskålen

Det vi lämnar på avträdet är egentligen inget annat än restprodukten av det vi stoppar i oss. Sedan kan det då både lukta, låta och ha olika färg. Men det behöver inte betyda att det inte går att snacka om. Eller att du behöver skämmas för att granska det.

Jag menar inte att du behöver servera dina bajskorvar som snacks vid en After Work. Eller att du behöver (o)roa din bordsgranne med ditt skitsnack vid en middag. Det handlar mer om att glänta på toalocket och våga vara lite mer öppen med dina avföringsvanor i de sammanhang de kan vara relevanta. Många gånger har folk i din närhet liknade problem, både med sina toavanor och skamkänslan runt dem. Tar du första steget, kan du få många bra tips. Och ett och annat förlösande skratt på köpet.

Släng öga i toan.png

Bajsa regelbundet & ta vara på bajsreflexen

Bajsreflexen är medfödd av en bestämd anledning: att du ska tömma tarmen när den säger till. Ignorerar du den kan det resultera i magkramper, trög mage och att den avtar.

Din tarm mår bäst av strikta och bra rutiner. Det gäller både när du ska tanka upp den och tömma den. Tänk bara på hur uppkörd du blir efter ett smörgåsbord och vid storhelger då du kanske äter mer än du brukar. Och hur ofta avföringsvanorna strejkar om du reser över tidszoner.

Normalt bör du bajsa en gång per dygn, helst vid någorlunda samma tidpunkt.  Men ett par gånger till kan vara helt normalt för den som har en snabb och bra matsmältning. Med tanke på alla slaggprodukter i form av syntetiska kemikalier och andra miljögifter som kan finnas kvar i bajset, anser jag inte att rådet inom sjukvården håller: att det kan vara ok att bajsa en gång i veckan.

The Bristol Stool Chart

 BSF-with-highlight.gif

Skapat av K. W. Heaton & S. J. Lewis, University of Bristol. Första gången publicerat 1997 i Scandinavian Journal of Gastroenterology

Avslöjande färger

Färgen på din avföring kan avslöja en hel del om hur det är ställt med dina organ som lever, galla och bukspottkörtel. Samt varna för en eventuell cancer på gång. Färgen kommer från gallpigment och ska tillhöra familjen brun. Äter du rödbetor kan de färga både urin och bajs rött, vilket inte är något att oroa sig för. Det är framför allt bestående färgförändringar du ska se upp med, inte minst de som drar åt svart (kan indikera cancer)

Bajsfärger.png

Varierande doft & ljud

Även doften från din avföring och dina avgaser avslöjar en del om din matsmältning och hälsa. Illaluktande bajs kan tyda på en störd tarmflora, där fel bakterier börjat ta för sig ordentligt. Det kan även indikera att du drar runt med en massa slaggprodukter i tarmen. Om både bajs och gaser varaktigt luktar illa kan det tyda på problem med bukspottskörteln. Men att prutta utan illaluktande dofter upp till 15 gånger per dag är helt normalt.

Vad det gäller din avföring kan man säga att den doftar som du äter. Har du bra kostvanor och en fungerande matsmältning, ska den inte ge ifrån sig någon doft att tala om. Med undantag av vissa matvaror, framför allt om de kombinerats fel. Tänk bara på hur gaser och bajs kan dofta efter en kväll med massor av mat och alkohol. Åter är det om du märker en varaktig förändring i doften, som du ska reagera.

 Även ljudet när du bajsar har en viss betydelse. Enligt Dr Oz ska det låta som när de mexikanska dykarna i Acapulco mjukt klyver vattenytan efter att ha dykt från den höga La Quebradaklippan. Det ska alltså inte plaska eller pluppa i toaskålen vid dina sittningar.

Ha det gott på toasitsen!

Ulla Gabay