ALLA får läckande tarm av gluten. Sockret är lika farligt som tobak. Det finns inga kolhydrater som man måste äta. Förbjudna gifter i frukt och grönt. Mjölk kopplas till ökad dödlighet. Farliga gifter i vår matfisk. Rött kött ger cancer. Nitrit i korv ökar cancerrisk. Bacon lika farligt som arsenik. Om dessa medierubriker skrämmer vettet ur dig, kan du vara i riskzonen.

Kostråd runt enskilda näringsämnen och varningar för gifter i maten spöar dagligen över oss från olika mediekanaler. Det kan leda både till förvirring och en rädsla för många matprodukter. Går det överstyr, kan ett hälsosamt ätande lätt övergå i en besatthet som är rent ohälsosam.

Ohållbart hälsosamt

En utvecklad hälsorexi börjar ofta med att man ska bota sig själv från diffusa symtom. Inte sällan magproblem, som sjukvården inte kan hantera. I stället ger man sig ut på nätet i jakt på lösningen. Men med det flöde som där råder blir man ganska snart förvirrad. Vad är det egentligen som gäller? En säger si och en säger så. Inte ens forskningen verkar ju vara överens i de olika kostfrågorna.

Trender som gluten- och laktosfritt har bäddat för en överdriven rädsla för mat. Och det är här alltihop kan kantra. Ju mer man utesluter, desto större är riskan att drabbas av stress, hormonrubbningar och näringsbrister. Trots att man själv tycker att man äter ytterst hälsosamt.

Dolda ätstörningar

Många lider av en ätstörning utan att ens vara medvetna om det. I botten kan ligga djupt rotade känsloupplevelser som är kopplade till mat. Det kan handla om att ha blivit retad för vikten i unga år. Att ha vuxit upp i en dysfunktionell familj. Att mat (inkl. godsaker) under barndomen använts för att kontrollera känslor. Saker som omedvetet kan komma att styra matvanorna senare i livet.

eating-disorders2-1.jpg

I USA har man börjat lyfta problemet med hälsorexia under begreppet: Orthorexia Nervosa. Myntat av Steven Bratman 1997, tidigare verksam som kock, numera utbildad till läkare. En beskrivning av hälsobesatthet som då tog sig uttryck i ”träningsnarkomani”, parad med ett överdrivet fokus på den tidens fettsnåla kosthållning. Vilket kunde leda till bristsjukdomar och hjärtsvikt.

Det finns ännu ingen psykologiskt godkänd term på problemet. Typ hälsorexia, som jag själv valt att kalla det. Studierna är heller inte många runt fenomenet. Men exempel på hälsogurus finns som undernärda och orkeslösa börjat komma ut ur sina välorganiserade skafferier. Och Jordan Younger, fd The Blonde Vegan nu The Balanced Blond, kom vid årsskiftet ut med en bok i ämnet: Breaking Vegan 

När lösningen blir ett problem

Idag råder en närmast sjuklig längtan efter bekräftelse och perfektionism inom hälsorörelsen. Men det är inte den hälsosamma dieten i sig som är problemet. Det är att den kan leda till restriktioner som till slut gör den rent ohälsosam. Med ett hälsofokus som totalt dominerar livet, riskerar lösningen att bli ett problem.

”The more extreme or restrictive the diet, the more likely it could lead to orthorexia”, Dr Steven Bratman 

Sticle_ingrediente_small2.jpg_5432858583ba9.jpg

Även om hälsan är det överordnade, ligger ofta en viktminskningsaspekt dold. I värsta fall kan det handla om inslag av en ”dold anorexia”. Skillnaden är hårfin, en anorektiker vill minska i vikt och en hälsorektiker vill känna sig ren, men resultatet kan bli detsamma.  Kort sagt kan man säga att båda tillstånden alltmer präglas av en stenhård kontroll som på sikt tar över all tid, energi och njutning i livet. Tills hormonrubbningar och  undernäring tar ut sin rätt i form av humörsvängningar, energilöshet, sömnstörningar och i värsta fall manifesterar sig genom döden. 

5 tecken att se upp med

  1. Dietfokus/självläkning; kan börja med att du hoppar från den ena trendiga ”vetenskapliga hälsodieten” till den andra
  2. Avgiftning/fasta; regelbunden detox, eller fasta för att rena kroppen
  3. Tvångsmässigt beteende; och/eller psykisk oro runt kostrestriktioner du tror är bra för hälsan, fokus på diverse kosttillskott ingår
  4. Skuldkänslor; brott mot dina självpåtagna kostregler skapar överdriven rädsla för sjukdomar och en känsla av giftförorening mot kroppen, följt av ångest och skam
  5. Kostrestriktioner; en eskalering kan med tiden ända upp i att du utesluter hela livsmedelsgrupper som kan leda till näringsobalanser och hormonrubbningar 

Balans är nyckeln 

elefantbalans.png

Självklart finns det sjukdomstillstånd som kan kräva olika grad av kostrestriktioner, jag är själv ett exempel på det. Men mitt huvudbudskap har alltid varit, och kommer alltid vara, att en hälsosam inställning till maten består av:

  • en balanserad kost innehållande alla näringsgrupperna
  • en grundläggande baskunskap om hur matsmältning och näringsomsättning fungerar i kroppen.

Då brukar bitarna med tiden falla på plats.

Ulla Gabay