Kroppen behöver salt. Men det råder många myter och friserade sanningar i ämnet. Frågan är vilket som är bäst: raffinerat och joderat bordssalt, havssalt utan jod, Himalyasalt med radioaktiva grundämnen, eller industriellt framställt örtsalt.

Radioaktiva ämnen i Himalayasalt

Även om Himalayasaltet innehåller mer mineraler och spårämnen än de raffinerade bordssalterna, finns det uppgifter om att det även kan innehålla spår av en del andra ämnen som inte är särskilt nyttiga. Det amerikanska butiks- och nätföretaget Meadow, som säljer saltet, har presenterat en analys som bl. a innehöll; arsenik, bly, och kvicksilver, samt de radioaktiva grundämnena uran, polonium och plutonium. Om än i små mängder.

10604.jpg

Det är lätt att få en närmast övernaturlig uppfattning om det rosa (järn), 230 miljoner år gamla, Himalayasaltet så som det marknadsförs. Men det mesta av det bryts i världens näst största saltgruva i Pakistan, Khewra. En bra bit ifrån Himalayas bergskedja. Och det består av nästan lika mycket natriumklorid (96 %) som vanligt bordssalt (98%). Skillnaden är att bergsaltet fått behålla sina 4 procent av kalium, kalk och magnesium, samt en mängd spårämnen. Vilket givetvis är mer hälsosamt.

Delade meningar om havssaltets innehåll

Det industriella havssaltet har enligt Mayokliniken i stort sett samma basinnehåll som bordssaltet. Beroende på var det hämtats, kan det dock innehålla mer mineraler och spårämnen. Det produceras genom indunstning av saltvatten, en ganska skonsam process.

Det havssalt som promotas mest i  hälsokretsar är det oraffinerade Celtic-saltet. Framför allt deras djuphavssalt som ska vara hämtat från 600 meters havsdjup. En fördel med det här saltet är att det har ett högt pH.

Enligt tillverkaren är natriumhalten i Celtic enbart 34 procent. Vilket i och för sig är rätt, ändå något missvisande vid jämförelse med andra salter. Normalt anges natriumklorid som  en gemensam halt. Just Celtic delar upp dem på respektive natrium (eng: sodium) och klorid. Celtic-saltet marknadsförs som helt fritt från bekämpningsmedel och skadliga kemikalier. Vilket väl också till viss del stämmer genom att det är oraffinerat. Men det låter ändå lite märkligt mot bakgrund av hur kontaminerade haven är idag med liknande ämnen.

saltdiagram.jpg Källa: Bättre Hälsa

Hälsofarliga nivåer av natrium

Bordssaltet bryts i underjordiska gruvor. För att få det rent, vitt och ”attraktivt”, rensas mineraler och spårämnen bort. Vilket ger det en halt av natriumklorid på ca 98 procent. Raffinering sker under extremt hög värme som totalt ändrar dess komposition. Vilket knappt gör det värt att längre få kallas salt. Dessutom tillsätts klumpförhindrande medel.

Det salt vi äter idag är en ganska modern historia. I begynnelsen hämtades människans behov av natrium vare sig från hav eller berg. Våra tidigaste förfäder fick helt enkelt i sig det genom blodet från djuren de åt. Natrium, som ingår i salt, är ett livsviktigt grundämne som också finns i människans kroppsvätska och skelett. Vi får i oss det med allt från bordssalt till natriumtillsatser i våra livsmedel. Problemet är att det raffinerade saltet idag är så vanligt i industrin att vi får i oss alldeles för mycket natrium, vilket inte är bra för hälsan.

Högt blodtryck är en fastslagen risk för hjärtinfarkt och stroke. Och ett flertal studier har påvisat samband mellan för hög saltkonsumtion och högt blodtryck. Samtidigt visade en sammanställning 2013  att samtidigt som ett intag på över 6 gram per dag ökade risken att dö, kunde för lite vara ännu farligare. Sedan 2013 rekommenderar WHO 5 gr/dag för vuxna.

Industriellt örtsalt

Många väljer örtsalt som ett ”nyttigare” alternativ. Även om de som t ex Vogels Herbamare till 94 procent består av havssalt med 94 procent natriumklorid. Även de här salterna är industriellt framställda med allt vad det innebär.

herbamare_ortsalt_1.jpg                                                                                                         Ingredienser i denna produkt: havssalt (94%), grönsaker och kryddörter (5,6% selleri, purjolök, krasse, lök, gräslök, persilja, libbsticka, paprika, vitlök, basilika, mejram, rosmarin, timjan), sjögräset kelp (0,4% havsväxt som innehåller naturligt jod). Källa

För mig personligen är ”saltlösningen” att välja det oraffinerade djuphavssaltet Celtic för dess innehåll av mineraler och spårämnen, samt den något lägre halten av natriumklorid (88 %). Och att sedan använda massor av kryddor/örter i och på maten för extra näring och smakupplevelse.

Nästa vecka tar jag upp jod i salt och mat. Ett grundämne med större betydelse för hälsan än vad som är allmänt känt.

PS: Här hittar du en tidigare blogg jag skrivit i ämnet: Saltat Tryck.

Ulla Gabay