Många startar hösten med kaloritabeller, dieter, pulverersättningar eller en detox. Insatser som sällan fungerar i längden och som ibland kan vara kontraproduktiva. Hur bra en metod än kan funka i ett provrör, hänger både vikt och hälsa på ett totalt samspel i kroppen. Och för det behövs en fungerande matsmältning.

I sitt septembernummer skriver Lancet om de globalt växande sjukdomshoten; däribland fetma, diabetes, NAFLD och matsmältningsrelaterade sjukdomar som dyspepsi (inkl reflux), IBS, Crohns och ulcerös kolit. Artikeln avslutas med orden:

”Tiden har kommit att fullt ut erkänna och omfamna matsmältningssystemets roll för människans hälsa.”

En kalori är inte en kalori

Kroppen behöver kalorier som energi. Den traditionella modellen säger att samma antal kalorier som kommer in, på något sätt måste ut. Men alla kalorier är inte likadana. Det är stor skillnad, beroende på vilka produkter de hämtas från. I jakt på den perfekta vikten och en god hälsa handlar det främst om att ta bort de tomma industriella kolhydraterna, och att ersätta dem med näringspackade från naturliga råvaror av bra kvalitet.

Något som sällan anges i debatten som orsak till övervikt är en hormonell obalans. Att dra ner på kalorierna med hjälp av en diet som utesluter något näringsämne eller med hjälp av några kalorifattiga pulver, påverkar hormonerna starkt. Den här effekten kan sitta kvar i upp till ett år efter att man slutat. Vilket enligt en studie skulle kunna vara en av orsakerna till att man lägger på sig fler kilon efteråt, än de man från början ville bli av med.

Magiska provrörsprodukter

Den globala hälsoindustrin, Big Health, är snart jämförbar med det som i USA kallas för Big Food (livsmedelsindustrin) och Big Pharma (läkemedelsindustrin). Kvickfixer för hälsan blir alltmer onaturliga; syntetiskt konstruerade och påstått målstyrda med nanoteknik. Frågan är vad som tar mest stryk av det här, plånboken eller hälsan.

I dag är argumenten extremt vässade från Big Health för att sälja på oss sina snabba lösningar. De slänger sig med vetenskapliga termer för att förklara vad som sker i din kropp. Inte minst gäller det här ”abonnemangshälsan”. Den där du tvingas låsa in dig i ett pyramidsystem. Med löfte om närmast övernaturliga produkter; allt från ”magiska” oljor och pulver till nanostyrda vitaminkapslar.

Test-Tubes-203x300.png

I kroppen fungerar det inte som i ett provrör, i vilket man kan utföra tester med enstaka ämnen och se förmodat positiva resultat. I kroppen hänger allt samman. Det som därför kan verka positivt vid laboratorietester, kan på sikt påverka något annat i kroppen negativt. För att hålla vikten och behålla hälsan finns det bara en lösning och det är en balanserad kost, full med äkta näring. Möjligen förstärkt med en multivitamintablett av organiskt ursprung, på grund av hur det industriella jordbruket strippat åkrarna på äkta näring.

Detox är inte riskfritt

Metoden att rensa ut kroppen med hjälp av näringsdrycker, smoothies, olika pulver och tillskott har förespråkats länge. Ofta rekommenderat som inledning på en bantningskur eller ny diet. Men det finns risker med att detoxa och banta hur som helst på egen hand. Dessutom är dessa produkter, precis som alla andra industriellt framtagna, ofta fulla av onyttiga E-tillsatser.

Några av de viktigaste organen i  att rensa blodet från gifter är njurarna och levern. Idag drabbas alltfler av NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease). En fettlever utan alkoholpåverkan, som i stället sägs bero på ökat fettintag i kosten eller insulinresistens. Problemet är att många går omkring med det här utan symtom och det syns inte vid vanliga blodprover. Det kan endast diagnostiseras med biopsi. Det positiva är att det går att vända med bättre kostvanor.

article-2352874-1A9BEB3E000005DC-758_634x360.jpg

Tyvärr går det inte att skölja ut gifterna med några kommersiella löften. I bästa fall kostar det bara en rejäl slant. I värsta fall tar kroppen stryk. Den som varit bakfull vet att det inte finns någon genväg runt leverns process för att rensa kroppen från alkoholen. Även om man dricker aldrig så mycket vatten (vilket man bör göra i lagom mängd då kroppen blir uttorkad vid en fylla) sitter bakfyllan i tills levern är klar.

Skulle nu några av de kommersiella detoxerna verkligen funka, vilket det inte finns mycket bevis för, bör saneringen ske långsamt för att inte frigöra för mycket gifter ut i blodet på en gång. Som till exempel vid en amalgamsanering i munnen, då inte allt ska tas bort på en gång.

Matsmältningen är grunden i ditt ekosystem

Övervikt och ohälsa har en komplex bakgrund, där grunden oftast utgörs av en störd matsmältning och magflora. Till stor del beroende på stress, miljögifter, samt tillverkningsmetoder och syntetiska tillsatser inom livsmedelsindustrin, som skapar både näringsbrister och inflammationer.

Du som läst en del av mig förut, vet att mitt fokus ligger på just matsmältningen. Både för att läka ut och hålla sjukdomar stången, samt i syfte att förebygga. Bästa kicken för hälsan är att få ordning på den, så att näringsupptaget fungerar och kroppens biljontals celler får den energi och information de ska ha. Att läka ut inflammationer och andra störningar i tarmen med rätt mat och få fart på avföringen är en bra startpall.  Det innebär att ta ett samlat grepp över den kost du äter, inklusive dina måltidsvanor. En helt naturlig detox som kroppen kan ta hand om och uppskatta. På köpet får du både viktminskning och en bättre hälsa.

imageforthefirstsection.gif

Kroppen är inget provrör, utan ett komplext biologiskt system inom ramen för jordens totala ekosystem. Får inte kroppen den näring den är förberedd för, hjälper det inte hur mycket pengar du strör i hälsospåret på kommersiella preparat. Nästa vecka går jag därför igenom naturens bästa bränsle att tanka din kropp med.

Ulla Gabay