Det går inte att undvika dem. Gifterna som omger oss dagligen. Inte minst de som finns i maten. Men det går att motverka och att stötta kroppens avgiftningssystem. Genom att äta ekologiskt och färgrika antioxidanter. Men det handlar då om äkta vara, direkt från naturen. Tiden är inne att bli en medveten Nutritarian.

Aldrig förr i historien har människan utsatts för en liknande bombmatta av gifter i maten som nu. Och det finns både syntetiskt framställda ämnen och naturligt förekommande kemiska ämnen (blogg kommer om skillnaderna) som kan ställa till det i kroppen. I form av nedbrytande oxidation, kan liknas vid ”rostangrepp”, och kroniska sjukdomar.

Antioxidanter i ekologiskt odlat

Antioxidanter består av en grupp biokemiska system som på olika sätt skyddar din kropp mot sjukdomar och från att ”rosta”, oxidera. En del producerar kroppen själv, men det behövs ibland tillskott från maten för att de ska bli effektiva. Saker som spårmineralet selen, mineralet zink, samt vitaminerna folsyra (B9) och B12 är bara några exempel.

Syntetiska antioxidanter används också som konserveringsmedel inom livsmedelsindustrin. Vilket inte ska jämföras med de antioxidanter som förekommer naturligt i mat. Vanligt är att industrin använder E330, citronsyra.

Antioxidanter förekommer naturligt i växter som skydd mot angrepp utifrån av skadeinsekter och annat. När de besprutas med bekämpningsmedel inom jordbruk och växtnäring behöver de inte producera dem i samma takt själva. Det är huvudanledningen till varför ekologiska produkter som inte får besprutas med miljögifter är bättre att äta.

Det anses ännu inte klarlagt i studier att ekologiskt odlat innehåller mer vitaminer och mineraler än andra grödor och grönsaker. Men en metastudie som publicerades för två år sedan i British Journal of Nutrition, slog fast att de ekologiska grödorna innehåller mer antioxidanter (plus lägre kadmium och miljögifter).

Enzymer krävs vid oxidativ stress

Syre är inte bara nödvändigt när vi andas. Vi är helt beroende av det även för cellernas energiförsörjning. Tyvärr bildas det i den här processen även syreradikaler på gott och ont inuti mitokondrierna som finns i cellerna. För att de inte ska ta död på cellen finns det skyddande enzymer. Den del av dem som trots allt läcker ut skapar oxidativ stress. Blir mängden av dem för stor i kroppens celler och vävnader kan de lägga grunden till cancer, allergier, plack i blodkärlen (ateroskleros/åderförkalkning) och för tidigt åldrande.

mitochondria.jpg

Kroppen har alltså ett inbyggt skydd mot denna oxidering, ”rostangrepp”, i form av enzymer. Men de behöver ibland viktiga ämnen att binda till för att bli effektiva. Då behöver de kompletteras med olika antioxidanter och näringsämnen som t ex selen från maten. Dessutom behövs enzymer vid nedbrytningen av den mat vi äter. Både vid fel kost och med åldrandet kan kroppens egen produktion gå ner. Då blir det avgörande för matsmältning och näringsupptag att komplettera med matenzymer från växtriket.

Färgrika fytokemikalier

Fytokemikalierna i växter räknas inte till näringsämnena. På senare år har de dock fått en allt högre status som viktiga för kroppen. I växterna är de till för att skydda mot allt från solljus till virus och angrepp av skadeinsekter. Det är också av dem som växterna får sin färg.

 Colour  Phytochemical  Fruits and vegetables
 Green  Glucosinolates  Broccoli, kale
 Orange  α- and β-carotene  Carrot, mango, pumpkin
 Red  Lycopene  Tomato
 Red-purple  Anthocyanins  Grapes, blackberries, raspberries, blueberries
 Orange-yellow  Flavonoids  Honeydew melon, peach, papaya, orange, tangerine
 Yellow-green  Lutein and zeaxanthin  Spinach, corn, avocado, melon

Source: Heber, D. et al.

Nu tittar man alltmer på betydelsen av fytokemikalierna för människan som antioxidanter, samt för deras hormonpåverkan och stimulering av kroppens enzymer. Vidare för deras betydelse att förhindra delning av cancerceller, deras antibakteriella effekt och deras förmåga att binda till cellväggen, och därigenom mota bort gifter och smittämnen som orsakar sjukdomar. I rätt mängd per dag uppges de förebygga hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

Antioxidanta fenoler & polyfenoler

Antioxidanta och antimikrobiella fenoler, effektiva mot infektionsdrivande mikroorganismer som virus, bakterier och svamp, finns rikligt i grönt te, bär och granatäpplen. De är också livsviktiga i hjärnan som hormoner och signalsubstanser. Samtidigt skyddar de mot fria syreradikaler och lipidperoxidation (oxidering av fetter och fettliknande ämnen) som förstör nervceller och som spelar stor roll vid ett antal sjukdomstillstånd.

Polyfenolrika svampar har seglat upp som en stark funktionell matprodukt för att både förebygga och behandla kroniska sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och neurologiska tillstånd. De har också länge använts inom läkemedelstillverkningen som en antioxidant. Studier har visat att de är antiinflammatoriska, anticancerogena, antimikrobiella och immunreglerande.  Just nu promotas svamp starkt inom hälsorörelsen. Men det gäller att inte äta dem hur som helst. De ska absolut inte ätas råa, så som de brukar serveras vid salladsbufféer. De innehåller lektinet aragatine som är ett gift i rått tillstånd. 

En regnbåge av hälsa

I den kinesiska mattraditionen utgår man från nyttan av att äta ”fem färger, fem smaker och fem dofter” vid en måltid, enligt modellen yin & yang. Där varje färg relaterar till kroppens fem vitala organ: hjärta, hjärna, lever, lungor och njurar. Det här sättet att tänka har även en stark förankring hos de kinesiska läkarna.

EARPlogosmall.jpg

  • Grönt är bra för levern
  • Rött behövs för hjärta och immunförsvar
  • Gult främjar mjälte mage och kroppens energiflöde
  • Vitt stimulerar känslor och lungor
  • Svart underhåller njurarnas reningsförmåga

Blötlägg & koka

Alla ämnen som finns i växterna för att skydda dem mot angrepp är tyvärr inte bra för människan. Eftersom det här handlar om mat som i övrigt innehåller många nyttiga näringsämnen, finns det vägar runt de giftiga inslagen. Som att blötlägga i förväg och att tillaga produkterna, då det giftiga ämnet till största delen förstörs. Sedan handlar det här om att inte överdriva något ämne bara för att en produkt anses som extremt hälsosam!

Två saker att se upp med i den mat som ofta rekommenderas i hälsokretsar idag är:

  • Lektiner, kolhydratbindande protein, finns i så gott som allt vi äter. Men i för höga nivåer i upp till 30 procent av maten. Framför allt i sädesslag, baljväxter och nattskatteväxter (nightshades). De kan enligt forskaren och immunologen Aristo Vojdani hindra näringsupptag och skada tarmslemhinnan på ett sätt som på sikt kan leda till autoimmuna sjukdomar. Framför allt hos personer som inte har sina enzymer i ordning. Kokning är ett sätt runt det här.
  • Fytinsyra, organisk fosforförening, hindrar kroppen från att ta upp viktiga mineraler som järn, zink, magnesium och vissa proteiner. De finns framför allt i oljiga fröer, nötter, baljväxter och fullkorn. Fytinsyran sitter i skalet och dras ut vid blötläggning.

Ulla Gabay

PS. Mer att läsa i ämnet:

  • Göran Petersson är professor i kemisk miljövetenskap, Kemi- och Bioteknik vid Chalmers i Göteborg. I den här bloggen finns flera av hans publikationer upplänkade. Jag rekommenderar dig som vill veta mer att verkligen läsa dem. Få kan de här viktiga hälsoämnena bättre.
  • Tidigare blogg av mig: Ekologisk harmoni gynnar hälsan