Om man inte reagerar med kraft på den här videon, vet jag inte vad som ska till  för att förstå vansinnet med dagens livsmedelsproduktion. Själv storgrät jag mot slutet! Och videon går inte att avfärda med att det hela sker i USA. Eller att den är ett klipp- och klistra-verk som inte representerar hela äggindustrin. Den globala livsmedelshandeln gör att vi alla kan drabbas av inhumant framtagna animaliska produkter och att vi alla har ett ansvar inför hur maten produceras.

Blunda inte

Innan du läser vidare ber jag dig att sätta av de dryga 21 minuter det tar att se videon. Jag ber dig också att inte stänga av den inför den omänskliga hanteringen av de stackars hönor du kommer att få se. Även om den inte är sanningen om all världens äggindustri, har vi alla en skyldighet att orka se detta och att reagera!

Det är sällan jag ger uttryck för personlig sorg och frustration i samband med mitt engagemang runt industrimatens produktionsmetoder och den moderna kostens påverkan på den mänskliga hälsan. Men i den här bloggen tänker jag släppa loss den. Fullt medveten om att jag kan komma att anklagas för ”effektsökeri” genom att dela den här videon, sammanställd av en ung amerikansk vegan och aktivist som heter Erin Janus. Jag kände inte till henne sedan tidigare, men vid en faktakoll så anger hon många trovärdiga källor och bilderna talar för sig själva.

Att gråta räcker inte

Det känns ofta som en mycket ensam kamp att hålla på med en övergripande information om den moderna industrikosten och många dagar är jag färdig att ge upp och ägna mig åt något helt annat. Min erfarenhet i Sverige är att det är svårt att få ihop en kraftsamling av flera som gemensamt kämpar uppåt med dessa frågor. Jag har försökt utan att lyckas, de flesta verkar helst vilja köra sitt eget race i hälsofåran. Och media jagar i frågan främst rubriker, kändiskockar och kvickfixer.

Våra livsmedel drabbar alla! Så det vore önskvärt att snart få se ett engagemang som det jag följt i USA under snart sju år. Där de som är engagerade gör det gemensamt. Vare sig det handlar om läkare, forskare, journalister, advokater, organisationer, kostaktivister eller välinformerade näringsprofiler stöttar de varandra. Ställer gemensamt upp i summits som är gratis för alla intresserade. Allt för att ge kollegor, hälsointresserade och konsumenter en bred kunskap och därigenom öka trycket på regering, myndigheter och livsmedelsindustri. Idag med påtagliga resultat, trots all korruption som förekommer.

Det som ändå får mig att fortsätta med ämnet är oron för mina barnbarn och deras generation som ska leva sina liv under större delen av 2000-talet. Ska de kunna få en mat som håller dem vid (ett hälsosamt) liv, krävs det att vi alla reagerar nu. I framtidens historieböcker kommer vi inte att ursäktas med att vi inget visste. Informationen och kunskapen finns, det är bara att ta in den. Sedan är det inget fel att gråta över industrimatens tillstånd, men det behövs så mycket mer!

Syntetisk biologi skapar framtidens mat

Om du nu tagit dig igenom videon, undrar du säkert om det är vettigt att fortsätta äta ägg. Men det får inte bort grundproblemet. Låt oss därför börja från en annan infallsvinkel.

Ofta upplever jag att det inom hälsorörelsen fokuseras alldeles för mycket på enstaka näringsämnen, dieter och/eller matprodukter. Naturliga livsmedel (i den mån de går att finna…) är komplext sammansatta av en orsak; de olika ämnena behövs i dem för att de kemiska processerna ska fungera i växter, djur och människa. Men dagens livsmedel består inte längre av produkter med sitt ursprung i naturen.

Det vi hittar i dagens matbutiker är sedan decennier på olika sätt manipulerat för mänsklig hand. Där industrin använder sig av det mesta för att få fram mat som ger mer klirr i den egna kassan; inklusive allt från brutala uppfödningsmetoder till att korsa olika produkter från växtriket, samt att ersätta näringstapp från utarmade jordar med syntetiska tillsatser. Och i den hanteringen står varken djurens välmående eller vår mänskliga hälsa i fokus.

Numera styrs dessutom allt mer med bioteknikens hjälp. Inte minst gäller detta den genmodifierade maten som nu går in i fas 2 för att undvika regelverk och konsumentmotstånd. Jag återkommer snart med en blogg om hur syntetisk biologi är framtidens melodi inom livsmedelsindustrin. Men först, tillbaka till äggen som många hönor får utstå mycket lidande för att värpa fram till våra tallrikar!

Ägg finns inte bara innanför skalet 

Ska du undvika risken att indirekt delta i djurplågeri som i videon, räcker det inte att sluta äta ägg. Det finns många produkter med ägginnehåll som: bröd, kaffebröd, kex, pasta, pannkaksmixer, potatismos, patéer, gratänger, köttbullar, pannbiffar, leverpastej, mat som panerats, såser, majonnäs, gravlaxsås, puddingar, pajer, tårtor, glass, sorbet, mousse, och gud vet vad. Dessutom finns det äggbaserade konserveringsämnet Lysozym, E 1105, vanligt i lagrad ost.

Även om ingen kan undgå att reagera på den barbariska behandlingen de stackars hönorna utsätts för, kan man möjligen ur ett hälsoperspektiv tänka att det som sker på en äggfarm i USA inte drabbar vår kost i Sverige. Men som videon visade mals de torterade hönorna ner till kraftfoder åt andra djur… som i trånga djurfabriker föds upp till människoföda… som sedan sprids ut över världen …

Avtrubbad av negativ info?

I ekot häromdagen rapporterades det om att allt negativt som sprids runt miljöförstöring och klimathot har börjat trubba av folks medvetande. I stället efterlystes mer fokus på lösningar. Vilket i sig har en poäng. Men för att en lösning ska bli rätt och hållbar krävs att man både förstår och tar tag i grundproblemet.

Även hälsohoten duggar idag tätt vilket säkert kan skapa en uppgivenhet. Men det grundläggande kosthotet mot människans inre miljö har aldrig ens riktigt landat i den svenska folksjälen. Vilket har sina förklaringar:

  • Alla kvickfixer som media spottar ut har gjort att vi inte fått en övergripande bild av vad industrimaten gör med vår kropp och vilka konsekvenser det får för hälsan
  • Regeringen lyfter inte upp den inre miljöförstöringen alls; de fokuserar enbart på framtidens matförsörjning ur ett yttre miljöperspektiv

Just nu ligger den globala jordbruksindustrin i startgroparna för att ställa om till framtidens matförsöjning. Blir den verklighet kommer några få biotekniska kemijättar att globalt ta makten över större delen av all fröhandel och växtproduktion. Det som ligger i botten på hela livsmedelskedjan. Men det kommer jag skriva mer om i den utlovade bloggen om syntetisk biologi.

Ulla Gabay