Dieter påverkar hormonerna för lång tid. Detoxer släpper loss kemikalierna i blodet. Och alltfler kroniska tillstånd kopplas till kostens påverkan på tarmfloran. Ofta med negativa konsekvenser för hälsan. Men mycket går att förebygga med lite sunt förnuft och rätt kost.

Det finns många bud om hur du ska äta för att hålla dig frisk. Låt oss börja med de till synes odödliga hälsobudskapen: diet, fasta och detox. Som av det stora flertalet mest används för att bli av med överflödskilon. Något som påverkar både kroppens hormonproduktion och magens bakterieflora. I förlängningen även vikt och hälsa.

De flesta dieter tar inte hänsyn till helheten av kroppens kemiska reaktioner vid en radikal kostomställning. Inte minst de dieter som kommit att kallas för vetenskapliga. Där fokuseras ensidigt på ett ämne som påverkar kroppen positivt; typ 5:2-dieten som sänker nivån av tillväxthormonet IGF-1. Men som vid alla tillstånd är kroppen beroende av en korrekt balans (inte minst i tarmfloran) på alla plan, för att i det långa loppet fungera optimalt. ”Det du tjänar in på hormongungorna, kan du förlora på dietkarusellen”, för att använda en parafras på det gamla talesättet.

 Stör inte kommunikationen

Vad du äter ger inte bara energi. Spännande forskning runt exosomer (små virusliknande partiklar från ätbara växter som transporterar genetiskt material och signalsubstanser mellan celler) har börjat kartlägga hur maten bildligt talat kommunicerar med våra celler. Men i dagsläget nöjer vi oss med att våra hormoner (inkl. signalsubstanser) står för kommunikationen.

glo1_homo_sapiens_small_fast.gif

Två viktiga hormoner för hunger och mättnad som påverkas vid diet/fasta/detox har i studier visat sig ha stor betydelse vid tarmsjukdomar. Och forskningen visar att bakterierna verkar lägga sin näsa i blöt vad det gäller hormonernas nivåer.

  • Ghrelin: Ett hungerhormon som produceras i magsäcken och signalerar till Hypotalamus i hjärnan när det är dags för mat. Vid för höga nivåer ökar sockersuget.
  • Leptin: Förutom att hormonet ger hjärnan signaler om mättnad, hjälper det också insulinet att få glukosen från matsmältningen in i cellerna. Vid en diet sjunker leptinnivån och kroppen ställer in sig på svält. Effekten av den här hormonomställningen kan ligga kvar i kroppen upp till ett år efter dieten. När hormonerna till slut signalerar ”faran över” bestämmer kroppen sig för att lagra upp extra fett inför nästa svältangrepp. Vilket innebär att de flesta brukar lägga på sig några extra kilon mot de som inledningsvis skulle bort (”jojo-bantning”).

Detox: Utöver att hormonerna även här påverkas finns en annan fara som få talar om. En detox sägs ju rensa ut gifter och skadliga kemikalier ur kroppen. Men eftersom kemikalierna från de flesta miljögifter inte är vattenlösliga lagras de in i kroppens fettdepåer. Så i stället för att åka ut med kroppsvätskorna under detoxen, frigörs de bara från sina depåer och forsar runt i blodet när fettet ”släpper”. Eftersom de även kan binda till cellernas receptorer (endokrinstörande) kan de då täppa igen dem så att rätt information och näringsämnen inte kommer in/ut som de ska i/ur respektive cell.

Probiotika & Prebiotika

Eftersom cirka 30 procent av din avföring innehåller döda bakterier behövs det påfyllning. Och även om din bakterieflora i magen är lika unik som ditt fingeravtryck går det att se mätbara skillnader redan 24 timmar efter en kostomställning. Så mycket går att göra i förebyggande syfte. Inte minst för att ge magens mikrober den mat de behöver för att kunna kommunicera korrekt med hjärnan. Men det är viktigt att förstå skillnaden på probiotika och prebiotika. 

Probiotika är termen för levande bakterier (främst använd för olika probiotikapreparat) som ska främja tarmens mikrober. Problemet med preparaten är att de består av för få bakteriestammar, att de har svårt att överleva transport och lagringstid, samt att många av dem dör i den sura miljön redan i magsäcken. Dessutom gör din unika sammansättning av bakterier, anpassad för just ditt immunförsvar, att det som funkar för en person kanske inte funkar för dig.

Direkt efter en antibiotikakur, vid svår diarré och vid vissa tarmproblem (IBS) kan ett probiotikapreparat vara nödvändigt, oftast under en kort uppbyggnadsfas. Från ett företag som håller vad det lovar och under uppsikt av en läkare. Det som fungerar bättre är att kontinuerligt äta ”äkta vara” i form av levande bakterier i t ex mejeriprodukter (opastöriserade). Eller att själv syra grönsaker som då producerar levande bakterier.

Prebiotika: är mat i form av plantor som ger näring åt dina goda bakterier. Prebiotikan i sig påverkas av uppvärmning (ex. tomater) och bakterierna i magen som startar viktiga kemiska processer när de ”tuggar” i sig den. Den här maten kan läka en läckande tarm och stärka immunförsvaret som till 70 procent sitter i magen.

Resistent stärkelse utgörs av fibrer

Prebiotika handlar om resistent stärkelse; rester från plantornas celler som är resistenta mot vår enzymatiska matsmältning (ex. cellulosa, polysackarider och glykogen/leverstärkelse – behövs för att bilda glukos). De här ämnena ska brytas ner i tjocktarmen Där bakterierna i en jäsningsprocess omvandlar stärkelsen till nyttiga fettsyror som ex. smörsyra. Just den motverkar tjocktarmscancer och skador på arvsmassan i tarmen.

Prebiotika.png

Även prebiotika finns nu i USA som en kvickfix i form av ett preparat (Prebiotin™) och det lär säkert komma även till Sverige (tyvärr …).  Har du problem med resistent stärkelse/fibrer och upplever gaser och magont kan det motverkas av kostmetoden KombiMaxa™. 

Den resistenta stärkelsen finns i två former:

  • Lösliga fibrer: Drar till sig vatten och blir geléaktiga. De saktar ner matsmältningen och är bra för hjärtat: Ex. äppelskal, havre, ärtor, bönor, linser, frön. De kan motverka både diarré och förstoppning. De här fibrerna är vad bakterierna i tarmfloran älskar.
  • Olösliga fibrer: De kallas för kostfibrer och går inte att lösa upp i vatten: Ex. cellulosa från träd (används i fibertillskott), vetekli och fullkorn. De bygger upp bulk i tarminnehållet och kan stimulera en snabb rörelse genom magsäck och tunntarm. Men om man lider av en långvarig och oförklarlig förstoppning med redan fulla tarmar kan det här vara kontraproduktivt. En studie hävdar att olösliga fibrer kan orsaka svåra gaser och förstoppning. Som vanligt gäller det i stället att komma tillrätta med matsmältningen, inte att lösa det med någon paketerad kvickfix.

Ulla Gabay

Inläggsbild