Att hålla ditt immunförsvar i trim kräver en full skala av äkta näring. Hela tiden. Varje dag. Det är vad som håller dig frisk. Inte någon diet, detox eller något kosttillskott som en trendig hälsoguru pushar för. Med en regnbåge av fytokemikaliska näringsämnen i antiinflammatorisk mat bygger du en god inre miljö som stimulerar ditt immunförsvar.

Bästa försvar & Värsta fiende

En inflammation är en del av ditt immunförsvar. En form av kroppens biologiska självförsvar mot angrepp av bl a bakterier, virus, svamp, miljögifter och fel mat. Dess uppgift är att ta livet av alla fiender. Utan inflammationen skulle saker som sår och vävnadsskador aldrig läka. Så länge vi talar om akut inflammation hör den till din försvarsstab. Men om den utvecklas till en kronisk inflammation blir den rena torpeden i din kropp!

Inflammation.gif

  • Akut inflammation uppstår snabbt. Det kan handla om saker som en yttre skada, en influensa eller blindtarmen. Den här inflammationen upplevs starkt och kan kräva sjukvård, men den brukar inte bli särskilt långvarig. I värsta fall upp till några veckor.
  • Kronisk inflammation uppstår först när inflammationen inte lyckas göra sig av med själva orsaken. Den kan vara lurig och ligga i det tysta inuti kroppen i många år. Tills den slutligen manifesterar sig i form av en autoimmun sjukdom typ: Diabetes, tarmsjukdomarna Ulcerös Kolit och Crohns, Celiaki, Reumatism (RA), Demens och Alzheimers.

Färgrik Fytonäring mot inflammation 

Fytokemikalierna i växter räknas inte till näringsämnena och alla är heller inte bra näring. På senare år har dock de kemikalier som står för just fytonäring fått en allt högre status som viktiga för kroppens hälsa. I växterna är fytokemikalierna till för att skydda mot allt från solljus till virus och angrepp av skadeinsekter. Det är också av dem växterna får sin färg.

Nu tittar man alltmer på betydelsen av fytonäringen för människan som antioxidanter, samt för deras hormonpåverkan och stimulering av kroppens enzymer. Vidare för deras betydelse att förhindra delning av cancerceller,  deras antibakteriella effekt och deras förmåga att binda till cellväggen, där de kan mota bort gifter och smittämnen som orsakar inflammatoriska sjukdomar. I rätt mängd per dag uppges de förebygga hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

fytonäring.png   ANTIINFLAMMATORISK MAT.png

Korsblommiga grönsaker   

De här antiinflammatoriska grönsakerna är otroligt rika på vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller de glukosinolater som bildas när man hackar eller tuggar dem. Utöver att glukosinolaterna är viktiga aromämnen (svavelkemikalier som ger en lätt bitter smak) finns det några studier som visat att de bildar biologiskt aktiva ämnen som skulle kunna förebygga cancer. Påståenden om att de påverkar sköldkörteln negativt finns, men det verkar vara avhängigt av att man samtidigt har jodbrist.

Unknown-1.jpeg

Många upplever problem med gaser när de äter korsblommiga grönsaker (plus fibrer och prebiotika). Jag hade själv svåra problem under mina 25 år med IBS. Men sedan jag gick över att äta enligt kostmetoden KombiMaxa, där tricket är att kombinera maten så att den stämmer med tarmens kemiska processer, kan jag numera äta dem utan besvär. Det tycker jag är en bättre väg att gå än att utesluta dem som FODMAP-anhängarna rekommenderar mot IBS. I stället för att fokusera på att ta bort enstaka näringsämnen som fibrer och vissa kolhydrater vinner din totala hälsa så mycket mer på att du sätter dig in i hur matsmältningen verkligen fungerar. 

Starka intressen bromsar

En alldeles färsk studie (av en halv miljon människor under åren 1974-2013) från American Cancer Society visar på en dubblad risk att få tjocktarmscancer och en fyrdubblad risk för ändtarmscancer i åldern 20-55 år, i jämförelse med personer födda runt 1950. Något som forskarna kopplar till dagens fetma och ohälsosamma kost.

Eftersom även inflammation anses kopplat till både fetma och ohälsosam kost, går den alltså att förebygga. Alltfler läkare inom funktionell medicin anser nu också att antiinflammatorisk kost är ett effektivt vapen för att ta kontroll över de autoimmuna sjukdomarna. Men starka krafter inom läkemedels- och livsmedelsindustrin med sina ekonomiska intressen kämpar emot både behandling med näringsrik mat och en omställning till en naturligare kost.

Det är nu upp till regering, myndigheter och den svenska sjukvården att omgående vakna upp inför den kroniska utvecklingen och börja agera. Samhällsekonomin står sig slätt mot alla autoimmuna sjukdomar som livsmedelsindustrins ”förädlade” (läs: förstörda genom mänskligt styrda processer) kostprodukter lägger grunden till.

Kurer från förr

I väntan på att våra samhällsansvariga ska fullfölja sina skyldigheter mot samhället får vi luta oss mot gammal visdom och egen instinkt. Mödrarna förr visste i alla fall vad de gjorde med sina hopkok till sjuka familjemedlemmar. Nu får de sin upprättelse inom hälsorörelsen.

Pear-compote.jpg     images.jpeg

  • Varm äppelkompott med kanel: Värmda äpplen frigör pektin (antiinflammatoriskt gelébildande kolhydrat) som även är bra mot en läckande tarm. Recept: Hacka ekologiska äpplen med skal i små bitar och häll i en gryta, täck en tredjedel med vatten och låt ”sjuda” tills äpplena är mjuka. Servera med kanel och lite russin (frivilligt). Fantastiskt för att återställa magfloran efter en antibiotikakur: då 2 ggr/dag i 14 dagar. Annars någon gång per vecka.
  • Kycklingbuljong med gurkmeja (helst färsk): Benavkok innehåller kollagen – ”naturlig antibiotika” och gurkmeja är inget mindre än rena medicinen för kroppen.

Ulla Gabay