Verkligheten förklaras ofta med en så svartvit logik att vi snart är helt färgblinda. Grönt är numera industrins nya svarta för vår planet: grön växling, grön el, grön bioteknik, gröna certifikat och mer grönsaker på tallriken. Men hur hållbara är egentligen de gröna symbolerna för hälsa och miljö? 

När jag var barn fascinerades jag totalt den dag jag upptäckte att jag själv kunde skapa grönt genom att blanda blått och gult. En färgmix som är själva grunden till allt liv på jorden genom fotosyntesen; processen som växter, alger och vissa bakterier via en rad kemiska reaktioner använder sig av. Då klorofyllen (grön) i växterna absorberar solljusets (gula) energi för att omvandla koldioxid och vatten (blåton) till energi/kolhydrater. Samtidigt bildas det syre som vi människor och alla djur behöver för att leva.

Grön inflation

Det är klimathotet som satt det gröna som hållbart på den svartvita kartan. Och industrier från olika sektorer hänger på. Det finns snart inte ett företag utan att det stoltserar med sina gröna symboler och certifikat. När jag i september förra året grävde på djupet i det som kallas för Sojadialogen, 28 svenska livsmedelsföretag och organisationer (inkl. WWF), fick jag klart för mig hur glyfosat-besprutad (Roundup) soja i Brasilien ”grönmålas” för att lugna oroliga konsumenter.

Det var en skrämmande upptäcktsresa att reda ut den snåriga verkligheten från svenska Arlas mjölkkor, via certifieringsorganet RTRS (som kallar sig en ”civil organisation”), till det Brasilianska sojajordbruket och tillbaka till ditt mjölkpaket. Inklusive telefonsamtal från Arlas hållbarhetschef (Senior Manager CCCR) som påstod att jag inte förstod mig på komagar och försökte få mig att inse att jag hade fel i min faktagranskning. Här har du artikeln, så kan du själv bedöma.

Skapa gröna samhällen 

Miljömedvetandet växer och det finns företag, organisationer och privatpersoner som gör fantastiska insatser för en grönare och bättre framtid. Men ett istadigt fokus på en tillväxt enligt dagens modell, hur grön den än målas upp, är inte rätt kurs för att rädda vår planet. Till det är den globala befolkningsexplosionen för stor och det enögda urbaniseringsprojektet fel väg. Framför allt i en tid av automatisering där en stor del av arbetet snart kommer utföras av robotar.

Problemet är myndigheter som skapar undantag i regelverken för miljö och hälsa som utnyttjas av olika industrier i syfte att verka hållbara. Det som behövs är grönögda globala ledare av en helt annan karaktär än de vi har idag. Ska en grön tillväxt bli hållbar behövs en rättvisare resursfördelning både i samhället och globalt och det kortsiktiga vinstmantrat måste bort till förmån för långsiktiga återinvesteringar.

Samtidigt brådskar det för politikerna att få satt en tydlig omstart av landsbygden på kartan. Att skapa levande samhällen med inslag som grön sjuk- och äldrevård, grön skola, grön kooperativ matförsörjning och en tydlig inriktning på distansarbete med teknikens hjälp. Jag är övertygad om att det skulle kunna attrahera många miljömedvetna stadsbor. Och varför utlokalisera call-centers och lära folk i avlägsna länder svenska, i stället för att integrera invandrare och flyktingar i Sveriges kommuner i liknande projekt?

Grönsprayade livsmedel

Vad som ofta försvinner i den offentliga miljödebatten är den gröna matens betydelse för folkhälsan. Från början var det ganska enkelt att välja de eko-gröna alternativen i livsmedelsbutikerna. Idag är det en så kommersiell och urvattnad grönmålning av utbudet att det är rena djungeln. Ska man botanisera där krävs allt från en gedigen kunskap och en rejäl plånbok, till en ocean av tid.

green-ecological-labels_1114-125.jpg

När jag granskade ekologiska pepparkakor för några år sedan var mjölet det enda som var just ekologiskt. I övrigt var det samma E-tillsatser i julkakorna som i det vanliga utbudet.

När jag började handla ekologiska grönsaker för många år sedan gällde det att äta upp dem inom några dagar, om de inte skulle mögla eller ruttna. Idag håller de i stort sett lika länge som sina billigare kusiner. Dessutom ser de lika jämna, putsade och välartade ut som sina oorganiska släktingar. Vilket i alla fall fått mig att fundera över vad man ersatt miljögifter, odlingsmetoder, ”putsmedel” och annat med inom den gröna livsmedelsnäringen.

monsanto-feat.jpg

Foto: Nicholas Cope

Fröhandeln är en annan lurig business som är svår för oss konsumenter att hålla koll på. Till exempel erbjuder GMO-jätten Monsanto redan skräddarsydda ”organiska” grönsaker under varumärket Seminis. Så strömlinjeformade i sin hybridisering att det är svårt att tro att de kommit ur jorden.

Själslig spis

Ett första steg till en grön individuell hälsa kan faktiskt vara så enkelt som att du regelbundet tar dig ut i naturen. Just nu läser jag boken ”Trädens hemliga liv” av skogvaktaren Peter Wohlleben. En fantastisk resa bland gröna trädkronor och sammanlänkade rotsystem, allt med avstamp i fotosyntesen. Där beskrivs hur en verkligt hållbar grön tillväxt pågått under miljontals år. En bok som samtidigt ger utrymme för filosofiska tankar om naturens betydelse för vår hälsa och fortlevnad. Inte minst över vår plats i det ekologiska systemet.

images-1.jpeg

Det är inte bara din fysiska kropp som behöver rätt näringsämnen. Dr Thomas Cowen menar att ditt parasympatiska nervsystem (minskar hjärtverksamhet, sänker blodtryck, minskar stresshormoner, stimulerar matsmältningsapparaten och förbättrar kroppens läkande förmåga) behöver kontakt med naturen för att få sin rätta näring. Tar du dessutom en tur till havet eller något annat vattendrag (naturens blodådror) kan du balansera din alltför positivt jonladdade, urbana kropp med hälsofrämjande negativa joner.

1437054654_sebastian_lineros-fishing_huts-699-1.jpg

Jag blir mer och mer övertygad om att det inte hjälper att äta aldrig så bra mat, om inte även själen får sitt utrymme i omställningen till ett hälsosammare liv. I stället för att springa benen av dig i gröna karriärlopp, hälsoslingor och livsmedelsbutiker, låt naturen förse dig med själslig näring under en enkel promenad. Där kan du befria allt från ilska och frustration, till sorg och gråt. Vila från ohälsosam stress, tanka stärkande energi och andas friskare syre.

Allt i äkta skrud och helt gratis. Totalt befriat från urvattnade gröna symboler och tillväxtfrämjande industricertifikat.

Ulla Gabay