Den mer synliga delen utkämpas på Internet. På ena sidan Paleofolket, på den andra Veganerna. Med vapen som vässade faktaspetsar och känslostyrda argument. Köttkriget i övrigt är en politisk företeelse med industriell finansiering som mest pågår bakom stängda dörrar. Där inte ens miljörörelsen vågar sticka in näsan. Vad som behövs i den privata köttgrytan är ett ordentligt perspektiv och en knivsudd sunt förnuft. 

Alla krig är dömda att misslyckas. Främst för att båda sidor utgår från den egna övertygelsen. Av den religiösa karaktären hos respektive kombattant att de står för den enda sanna vägen. 

4657211537_8134b11d1f_o.jpg

Många av våra beslut är känslostyrda, ofta utan att vi ens vet om det. Det är också ett känt psykologiskt faktum att människan har en tendens att söka sig till, och att bättre komma ihåg, den uppfattning som konfirmerar det egna ställningstagandet. Så oavsett hur väl många av dagens hälsoprofeter än menar med sina budskap, riskerar de antingen att slå in öppna dörrar eller att skrämmer bort nyfikna hälsoturister.

Skillnaden stavas kemikalier 

Världens mest hälsosamma och långlivade folkgrupper som bor i de så kallade Blue Zones  äter 95 procent växtbaserat, med fokus på bönor som proteinkälla. En kolhydratrik kost av god kvalitet med fullkorn och stärkelserika grönsaker. Dessutom understryker folken från de blå zonerna vikten av att ha bra sociala kontakter och naturliga rörelsemoment i vardagen.

longevity hotspots.jpg

I alla tider har det funnits folkstammar som levt övervägande på kött och andra som levt närmast vegetariskt. Utan att drabbas av våra kroniska sjukdomar. Paleofolkets argument att vi ska äta kött precis som våra förfäder faller på sin egen orimlighet. Den avgörande skillnaden i dagens kostcirkel stavas kemikalier.

De bekämpningsmedel från jordbruket och miljögifter från industriutsläpp som numera fyller våra jordar och vattendrag har radikalt förändrat maten till det sämre. Tyvärr kommer inte ens det ekologiska jordbruket helt undan detta. Dessutom fanns det inga E-tillsatser förr i maten.

Streamat köttkrig

Jag har själv inte ätit en köttbit sedan 1970. Men jag anser att det är upp till var och en att fatta ett liknande beslut. Utifrån ett väl balanserat kunskapsflöde.

Nu ger sig allt från livsmedelsföretag (videon ovan) till kändisar och streamingtjänster in i köttkriget. Senaste exemplet är Kip Andersens dokumentär What the Health”  på Netflix. En uppföljare till hans ”Cowspiracy”  som producerades av Leonardo DiCaprio.

Oavsett vad man tycker om Andersens dokumentärer, ger de en bild om vad köttkriget egentligen handlar om. Frågan är så mycket större än bara vad animaliska produkter betyder för din hälsa.

Factory farming

Avslöjande dokumentärer om misshandlade djur finns det gott om på Youtube.  Avskyvärda bilder från djurfabriker, ”factory farming”, med hopträngda, misshandlade, sjuka och näringsutarmade kor, höns och grisar.

Flickr-factory-farm-Ardarve.jpg

Det är tur att det finns en oberoende granskning av de olidliga djurförhållanden som finns på många ställen i världen! Den behövs för att sätta press på duckande myndigheter och omänskliga djuruppfödare (i den mån det nu går …). Men den får inte bli till norm för hur vi ska äta.

Att eventuellt avstå från kött behöver ett väl övervägt beslut för att hålla i längden. Baserat på en bred kunskap. Köttkonsumtionen i världen kommer inte att försvinna inom överskådlig tid. Och ett växande antal bönder kämpar idag för att erbjuda bra alternativ; väl behandlade och gräsuppfödda djur 

Överskattad vetenskap

Vetenskapen har i alla tider fört mänskligheten framåt. På gott och ont. Som allt annat påverkat av samhällsutveckling och trender. Så när vetenskapliga fakta nu används som strategiska vapen i köttkriget är vi ute på en mycket slirig väg.

images.jpeg

När jag började min research för dryga 7 år sedan om den moderna kostens betydelse för hälsan, insåg jag snabbt några saker att ta hänsyn till i bedömningen av både vetenskapliga resultat och hälsopåståenden:

  1. Att inte överskatta vetenskapliga fakta
  2. Vikten av att titta på båda sidors argument
  3. Att vetenskapsvärlden är full av motsägelsefulla påståenden
  4. Hur egenintressen, finansiering och lobbyism styr kosttrenderna

Du är anledningen till att jag över huvud taget driver den här bloggen. Hör gärna av dig om vad som känns viktigt för dig personligen i hälsodebatten.

Ulla Gabay