En tornado av råd och varningar runt enskilda näringsämnen och kostgrupper har härjat runt oss de senaste åren. Att försöka bygga en bra hälsa utifrån det perspektivet är inte hållbart. Det skapar bara stress och rädsla för maten. Kroppen är betydligt mer komplicerad än att en metod typ ”one fits all” eller ett framtaget kosttillskott kan göra nytta i längden.

Först vill jag välkomna alla nya följare som rasat in efter artikeln med mig i GP den 3 september. Hoppas ni kommer trivas och hitta lite matnyttig info här för era unika behov!

Kunskap bättre än rädsla

En bättre utgångspunkt än rädsla för att kunna fatta rätt kostbeslut är att skaffa kunskap och använda hjärnan. Förstår man inte varför något behöver justeras, brukar det inte bli så mycket av med åtgärderna. Ganska snart brukar man vara tillbaka i gamla spår.

Därför tänker jag i några bloggar framåt titta på kroppens behov, den moderna kostens utveckling och vad den betyder för din hälsa, samt vad du kan göra åt det. En resa genom generna, kroppen, magen, djurfabriker, vegetariska fält, näringsbehov, ekologisk odling mm. Vi börjar med dina möjligheter att själv påverka – biohacka – dina gener.

”Supergenomet”

I USA talar man alltmer om ett ”Supergenom”. Och jag talar då inte om något spel på Youtube eller någon klonad varelse. Det jag är ute efter är ditt medfödda och förutbestämda Genom. Toppat av ett ”Epigenom”. Och som inte det räckte, hyser du också ett Mikrobiom som bara i magen består av cirka 20 miljoner encelliga och självständiga bakterier.

Vad det gäller mikrobiomet står det nu i strålkastarljuset för både hälsojägare och alltfler forskare. Idag vet man att det kommunicerar direkt med din hjärna. Bakterierna måste vara i absolut balans mellan ”onda och goda”. Får de onda övertaget skickar de signaler utmed Vagusnerven till hjärnan efter tomma kolhydrater som socker och snabbmat. Mikrobiomet står också för produktion av viktiga närings- och spårämnen för din kropp och är involverat i en hel del cellinformation.

Vagusnerven.jpg

En obalanserad tarmflora kopplas redan till många sjukdomar: Alzheimers (Lund 2017), Fetma, Metabola syndromet (kan leda till insulinresistens, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar-stroke, blodfetter och högt blodtryck), IBS (10-15 % i Sverige), NAFDL (icke alkoholrelaterad fettlever) och GI-cancer (Gastrointestinal: elakartad med ursprung i mag-tarmkanalen, bukspottkörtel, lever m fl).

Epigenetik & Biohacking

Generna ansågs länge vara ditt öde. Och för att undvika alla missförstånd, samt en eventuell känsla av att skuldbeläggas för den som redan drabbats: Visst finns det sjukdomsgener som inte går att påverka. Samtidigt är det kanske ännu viktigare att stimulera immunförsvaret och näringen till cellerna om man redan är sjuk.

biohacking-1200.jpg

Genomslaget för den epigenetiska forskningen på 2000-talet har radikalt ändrat synsättet på dina geners betydelse. För att uttrycka det med Karolinska Institutets ord: ”Epigenetik – en bro mellan arv och miljö”.

”Epigenerna” kan liknas vid ett proteinkodande skal som ligger runt dina gener. Det gäller sedan för dig att se till att rätt näring kommer med de bästa koderna till skalet. Så de kan föras in i dina celler och motverka att svaga sjukdomsgener slås på. En helt naturlig form  av biohacking.

Avgörande triggers

Det är framför allt de autoimmuna sjukdomarna som går att påverka med epigenetiken. För även om du har en svag gen, krävs en trigger som slår på den. De vanligaste bovarna är miljögifter, stress och kosten. 

”Se det som att dina gener ligger förprogrammerade i kroppen, likt ett pianos klaviatur. Det är sedan upp till dig att kunna lite noter för att klangen ska bli harmonisk. På samma sätt är det med dina gener.”

Miljögifterna i naturen är svåra att komma åt då de sprids utanför din kontroll och stannar kvar i vattendrag och jordmån under decennier. Däremot kan du säkert sanera en del hemma bland hudvårdsprodukter, tvättmedel, rengöringsmedel och burkar för matförvaring mm.

autoimmunity-13-728.jpg

Stressen är ett komplext problem. Den kan utlösas av mycket: en dålig relation, att du inte trivs på jobbet, en ansträngd ekonomi, sjukdom runt dig och dina anhöriga, samt en mängd andra omständigheter som kan vara svårstyrda. Jag återkommer mot slutet av den här serien till det ämnet.

Kosten är det som direkt träffar ditt inre, för att sedan ledas ut i ditt blodomlopp. I syfte att ge rätt näring åt alla dina celler. Här är inte modellen, enligt min mening, att slaviskt följa någon trendig diet, eller att hatta med olika kosttillskott och näringsämnen som promotas på bloggar och i media.

Hälsa har redan blivit en lukrativ business i spåren på en växande rädsla för den moderna kosten. Stora pengar ligger i potten. Dessutom är din kropp ett alltför komplext cellbygge för att gå på någon kvickfix.

Pånyttfödelsen

Du har cirka 100 000 miljarder celler i din kropp, som i sin tur består av hundratals olika typer. Några överlever länge, exempelvis kan en del i hjärnan bli 100 år. Men det stora flertalet dör och ersätts av nya varje dag, genom ett i kroppen programmerat ”självmord”: Apoptos.  Blir den här funktionen störd och celldöden blir för stor uppstår skador som leder till kroniska sjukdomar, inklusive cancer.

apoptosis.jpg

Alla dina celler har sina specifika receptorer för att ta emot exakt den information och näring som respektive cell behöver för att fungera. Det här ger en nästan ointaglig bild av hur komplicerat kroppen är uppbyggd. Samtidigt måste man förundras över hur genialt den kan fungera och skydda dig mot miljögifter, kemikalier, virus, bakterier och en massa annat. Men den klarar det inte hur länge som helst utan ditt stöd.

Precis som en skicklig hackare på nätet kan ta sig in i din dator, kan du själv ”ta dig in i dina gener”. Med rätt näring kan du vara med och styra processen mot en kronisk hälsa. Lösningen är inte att lägga över åtgärderna i någon annans händer, utan att själv ta ansvar för att kunna leva så hälsosamt det går så länge du får leva.

Ulla Gabay