ullagabay

#patientsmart

OM BLOGGEN

Epigenetiken bakom allt

Idag är ett 70-tal kroniska sjukdomar klassade som autoimmuna. Det finns läkare som tror att alla kroniska sjukdomar i framtiden kommer att höra dit.

Epigenetiken är tydlig med att Du själv kan både förebygga och vända utvecklingen av dessa sjukdomar genom medvetna val av kost och livsstil i tid. Inte minst de redan klassade som: Diabetes, Sköldkörtelsjukdomar, Reumatism (RA), Bindvävssjukdomar, Hudsjukdomar, Hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers, Demens, Depression, Celiaki, tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös Kolit, samt cancersjukdomar som rör matsmältningen (ex. i mag-tarmkanal, lever, bukspottskörtel). 

Se det som ett klaviatur på ett piano. Det ligger redan där, precis som dina gener gör i kroppen. Sedan är det upp till Dig att spela på dem så det låter bra. För att klara det behöver Du lära dig att läsa noter. De lyckligt lottade som föds och kan spela enbart på gehör är få. De kan liknas vid våra förfäder som inte hade någon kunskap att hålla sig till. De fick lita på sin instinkt. Den har vi idag till stor del förlorat, i gengäld finns kunskapen tillgänglig för oss alla.

Efter att i sju år ha tillbringat tusentals timmar med att läsa vetenskapliga studier, och att för egen hand utbilda mig i det här ämnet via en mängd nätseminarier (summits) med forskare och läkare, brinner jag för att föra vidare allt jag lärt mig om kostens betydelse för hälsan.

Jag tar avstånd från allt vad kvickfixer heter. Inklusive trendiga dieter och industriella kosttillskott. Min inriktning ligger i stället på att informera om hur kroppen verkligen fungerar i förhållande till äkta mat. Och det är min absoluta övertygelse att vi själva måste ta ett ökat ansvar för vår hälsa. I väntan på att regering, myndigheter och sjukvård ska vakna upp inför vad som väntar i framtiden.

Mina informationskällor

Ibland blir jag anklagad i sociala medier för att inte vara trovärdig, med påståenden om att jag inte anger källor. Just det gör jag så långt det är möjligt utan att störa läsningen med en massa länkmarkerade ord. Vill Du hitta källorna till informationen i mina bloggar gäller det alltså att klicka på länkarna.

Det kan vara svårt att läsa vetenskapliga studier för den som inte är van vid det. Därför väljer jag ibland att i stället länka upp en bra sammanfattning av en studie. Innan jag gör det har jag dock alltid själv läst den publicerade studien.

Ett av forskningens grundfundament är begreppet ”beprövad erfarenhet”. Jag är övertygad om att jag står på fast mark i min information genom att följa de forskare och läkare som siktar framåt. Med just beprövad erfarenheter från sin forskning och med sina patienter. Även om det kan ta ett tag för deras insikter att bli brett accepterade i den vetenskapliga världen. Ofta motarbetas de också till en början av starka ekonomiska intressen från läkemedels- och livsmedelsindustrin. Inte sällan med stöd av myndigheter som i sina bedömningar mestadels lutar sig mot industrins egna studier.

Att maten ligger bakom många av våra hälsoproblem idag råder det dock inga tvivel om för den som orkar söka igenom all ny forskning som finns publicerad på olika vetenskapliga nätbibliotek.

Du är alltid välkommen att höra av Dig direkt till mig med Dina frågor!

Välkommen att ta del av min blogg!

Ulla Gabay

 

%d bloggare gillar detta: