ullagabay

#patientsmart

Om mig

Min resa mot KroniskHälsa™

Redan som ung var jag hälsomedveten och tog 1970 bort kött ur kosten (ett val jag dock anser är upp till var och en). Trots mitt hälsofokus har jag återkommande drabbats av matintolerans, magkatarr och IBS. Efter en magoperation 2010 fick jag reflux och erbjöds livslång medicinering. Med mångårig journalistvana att söka information gav jag mig i stället ut på nätet i jakt på en quickfix. Vilket jag snabbt förstod inte fungerar för matsmältningen. Efter dryga sju års grävande i vetenskapliga studier, deltagande vid otaliga webinars och koll på forskare och läkare som klivit ur medicinboxen har jag fått kontroll på min mage. Och är nu övertygad om vad som behöver göras för att bygga en kronisk hälsa.

Mitt fokus ligger på att skapa reflektion och kunskap om hur:

 • kost- och miljö påverkar våra gener
 • matsmältning och näringsomsättning fungerar i våra AnonymaMagar
 • inflammatoriska tillstånd leder till autoimmuna sjukdomar (kroniska)
 • mage och hjärna har en direktkoppling via mikrobiomet
 • biohacking av kroppens celler återställer en hälsosam balans

Cancer trots allt

I september 2017 drabbades jag av en allvarlig bröstcancer. Trots att jag under många år ätit enligt ko(n)stens alla regIer: till 90 procent vegetarisktfärgrikt, antiinflammatoriskt, basgörande, antioxidantrikt, ekologiskt och enligt metoden KombiMaxa™ – för en maximal matsmältning och ett maximalt näringsupptag.  

Jag är dock övertygad om att jag klarade mig igenom diagnos, behandlingar och allt annat tack vare just min kostmedvetenhet. Självklart har det senaste året som cancerpatient påverkat mitt fokus även här. Min drivkraft nu är att få alla patienter att ställa större krav på vården så vi blir tagna på allvar. Något jag gör under #patientsmart

Samtidigt planerar jag i framtiden både föreläsningar och en ny bok med fakta om cancer och om mina erfarenheter av cancervården.

Min bakgrund

Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Efter journalistutbildningen 1970 tog mitt liv en annan vändning. Jag startade JeansBoden AB, Sveriges första renodlade jeansaffär med egen design och tillverkning, flyttade ut på landet och levde under 10 år på hästgård.

På 1980-talet återvände jag till journalistiken, samtidigt som jag fortsatte med design och produktion. Jag skrev krönikor och reste världen över i jakt på trender och livsstilar.  Rapporterade om samhällsströmningar till olika tidskrifter, höll föredrag om trender och tog konsultuppdrag åt olika företag. Bland annat att skapa månadsmagasinen: PM (privatägd) och Textil Magazine (Bonnierkoncernen), för vilka jag även var chefredaktör. New York blev min andra hemstad, där jag också hoppade på den första stora hälsovågen.

På 1990-talet lockade en andlig utveckling, parallellt med mitt jobb som presskontakt för ett internationellt företag. Efter att 1995 ha gett ut boken ”Prismärkt – om andlig kommers och mänsklig konkurs” följde flera år av Sverige runt med föreläsningar och utbildning i kommunikationsteknik. Jag var också med och satte Missionsstationen 103  på det lokala radiospåret i Göteborg och höll varje vecka i inslaget Livsviktigt.

Runt millennieskiftet levde jag ett år på spanska solkusten för att skriva en roman (väntar på bearbetning och utgivning …). En utmaning som affärsutvecklare för ett IT-företag fick mig att återvända till Sverige i juni 2000. Genom en bilolycka sommaren 2001 stannade livet upp under några år. Innan jag åter började som frilansreporter och så småningom gav ut boken Hälsofällan – om miljöbomben i magen och vad du kan göra åt den”.

Min filosofi

 • Reflektion, kreativitet, nyfikenhet och förändring är mina ledord
 • Kultur och utveckling är för mig mötet med det okända, öppna gränser och andras berättelser
 • Jag tror på att en positiv provokation kan väcka en kreativ reflektion som leder in i framtiden
 • Jag lever efter regeln att förändring inte är något för ögonblicket utan en ständigt pågående process
 • Det öppna havet behöver jag för att kunna andas och för att visualisera mina drömmar vid horisonten

Böcker:                                                                   Månadsmagasin:

Prismärkt ok 2    framsida_hälsofällan              PM     ControlCenter2.0

25 reaktioner till “Om mig

 1. Pingback: Sweden goes GMO
 2. Apropå: ”Sedan flera år ingår jag i ett växande nätverk i USA med välutbildade näringsexperter, forskare och läkare som valt att gå utanför den traditionella boxen.”

  Hur ser det kosthållet ut som dom förordar ?

  Gilla

 3. Hej Josef, alltfler i USA ser nu vikten av en individuell kostanpassning utifrån den egna situationen. Det vill säga att trendiga dieter inte funkar i längden (även om de initialt ger resultat, vilket många av dem gör). Det är den linje jag själv haft ända sedan jag började gräva i ämnet 2010. Alla råd och dieter bara förvirrar i längden och gör människor så frustrerade att de till slut lägger av.
  Det är ett segslitet arbete att själv hitta rätt men det lönar sig. Betydligt billigare än att privat behöva lägga ut 10.000 – 30.000 i provtagningar när nu inte sjukvården fungerar på det här planet. Är man allvarligt sjuk och har råd kan det dock vara värt den ekonomiska insatsen – men det är svårt att hitta någon läkare ännu i Sverige som kan det här med matsmältningen utifrån ett kostperspektiv. Det tog mig själv ett par år att hitta rätt metod för just mina problem, men det var det värt. Dessutom styr jag helt själv mitt kostupplägg, vilket jag finner befriande.

  Gillad av 1 person

 4. Ulla – tack så mycket för Ditt svar.

  ”Dessutom styr jag helt själv mitt kostupplägg, vilket jag finner befriande.”

  Jo… – det gör jag med = jag äter helt enkelt det som jag mår utmärkt bra av = bara ca 20 % av socker och kolhydrater i kosten – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja.

  Förutom att jag äter gott = företrädesvis gourmetmat – så blir det här kosthållet ca 20 % billigare också – än vad det normala kosthållet med 60-70 % socker och kolhydrater och på tok för lite fett blev. Förklaringen till det är jag äter bara ca 50 % av den volym – p g a att jag är mätt längre – som jag petade i mig som normalkostare.

  Att gå till en läkare för att få en hälsoundersökning gjord har jag aldrig gjort – därför att som Du säger så har dom flesta ej en susning om sambanden mellan artegen kost och god hälsa, tyvärr tyvärr… 😥

  Gilla

  1. Jag har valt att gå från högfett till ”wholefood plantbased low fat” inspirerad av Doctor Tent , Medical Medium/Anthony Williams, Human Design, Mastering Diabetes. Nästa steg är att äta varmt -som jag bör enligt Human design. Vi får se, det är ett experiment som jag valt att göra.
   Hälsningar Ulla Hedenberg Wikström

   Gilla

   1. Hej Ulla,
    Vi är alla unika individer med unika behov, vanor och preferenser. Mitt fokus ligger på att informera om kostens vansinniga utveckling och dess påverkan på vår inre miljö och hälsan. Sedan är det upp till var och en att välja sin egen väg till hälsa, vilket du gjort. Lycka till med ditt experiment!

    Gilla

 5. Tack för svar Ulla. Jag vill också passa på att skriva att jag verkligen uppskattar ditt arbete med att upplysa om kost från alla synvinklar. Fantastiskt! All heder och kärlek till dig för detta!
  Soliga varma hälsningar från din name Ulla H W

  Ps. Har du tänkt på att namnet Ulla mycket väl kan vara den feminina formen av namnet på vår nordiska solgud Ull? Appropå upplysning…
  (Ull-tuna, Ullevi, Ullared, Berget Ulla på Norska kusten…)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: